ua en ru

Флот ЄС займеться захопленням суден з нелегальними мігрантами в Середземному морі

Флот ЄС займеться захопленням суден з нелегальними мігрантами в Середземному морі Фото: Федеріка Могеріні

Старт нової фази військово-морської операції призначено на 7 жовтня

Військово-морський флот Європейського союзу розпочне із 7 жовтня в Середземному морі операцію щодо захоплення суден нелегальних перевізників мігрантів. Про це заявила верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Могеріні, повідомляє Euobserver.

"Політичне рішення прийнято, все готово", - сказала Могеріні, виступаючи у штаб-квартирі військової операції в Середземному морі (EUNAVFOR) в Римі.

За словами Могеріні, у Євросоюзі зараз є повна картина того, як, де і коли діють мережі контрабандистів.

"Ми зможемо шукати і захоплювати судна в міжнародних водах, а підозрюваних нелегальних перевізників буде затримано і передано до італійських судових органів", - зазначила глава європейської дипломатії.

Також Могеріні повідомила, що нещодавно було виявлено 17 лівійських катерів і три єгипетських човни, які могли б бути перехоплені, якби "фаза два" операції вже розпочалася.

Нагадаємо, 22 червня Рада Європейського союзу ухвалила рішення про запуск військово-морської операції (EUNAVFOR) проти контрабандистів і мігрантів у Середземному морі.

Перший етап операції ЄС націлений на спостереження і оцінку мереж контрабанди людей і торгівлі ними в південній та центральній частині Середземного моря. Другий етап операції передбачає пошук і, за необхідності, вилучення підозрілих суден. Третя фаза передбачає позбавлення від судів, заморожування активів і затримання контрабандистів.

Штаб-квартира операції EUNAVFOR Med знаходиться в Римі. Загальна вартість операції оцінюється в 11,82 млн євро на початковий етап, який триватиме 2 місяці, і первісний мандат на 12 місяців.