ua en ru

Fitch знову пригрозило США пониженням кредитного рейтингу

Впливове рейтингове агентство Fitch Ratings 22 грудня випустило доповідь, присвячену фінансовій політиці США, в якому знову пригрозило знизити кредитний рейтинг Сполучених Штатів.
Фахівців агентства засмутила нездатність членів комітету конгресу США прийти до єдиної думки щодо заходів зі скорочення дефіциту бюджету та державного боргу.
Оскільки прийняття важких рішень було відкладено до тих пір, поки не відбудуться президентські вибори і вибори в конгрес, владі буде необхідно зробити більш різкі кроки щодо зниження бюджетного дефіциту, говориться в повідомленні агентства. За даними Fitch, щоб протягом 10 років стабілізувати федеральний борг на рівні 90% від ВВП, уряду США необхідно буде скоротити дефіцит бюджету як мінімум на 3,5 трлн дол.
При цьому аналітики агентства передбачають, що федеральний борг перевалить за 90% до кінця нинішньої декади за відсутності податкових реформ, які необхідні США на тлі збільшення витрат на охорону здоров'я і соціальну сферу, пов'язаних зі старінням населення.
Зазначимо, що комітет конгресу США повинен був представити стратегію скорочення бюджетного дефіциту щонайменше на 1,2 трлн дол. не пізніше 23 листопада 2011 р. У разі невдачі з 2013 р. вступлять в силу автоматичні скорочення витрат на аналогічну суму відповідно до серпневих домовленостей в конгресі.
Нагадаємо, що 29 листопада 2011 р. Fitch підтвердило вищий кредитний рейтинг США - ААА, однак при цьому знизило довгостроковий прогноз по суверенному кредитному рейтингу Штатів до "негативного".
Раніше рейтингове агентство Standard & Poor's залишило рейтинг США без змін за умови, що будуть дотримуватися обмеження на дискреційні витрати (які не є життєво необхідними), позначені в законі про бюджетне контролі від 2011 р.
Аналітики Moody's також залишили першокласний американський рейтинг без змін, попередивши про можливе пониження, якщо влада країни зробить спробу урізати або скасувати автоматичне скорочення витрат, передбачена при провалі роботи комітету.
У серпні S&P вперше в історії знизило довгостроковий кредитний рейтинг США - до рівня АА+. Мотивуючи своє рішення, аналітики агентства вказали на зростання дефіциту бюджету країни і відсутність ефективної політики в галузі фінансів.