ua en ru

Fitch знизило рейтинг Києва до "обмеженого дефолту"

Fitch знизило рейтинг Києва до "обмеженого дефолту" Фото: Fitch Ratings

Згідно з методологією агентства, реструктуризація внутрішніх облігацій розглядається, як дефолт

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) міста Києва в національній валюті з С до RD (обмежений дефолт). Національний довгостроковий рейтинг знижений з ССС(ukr) до RD(ukr). Про це повідомляє прес-служба агентства.

У повідомленні говориться, що зниження довгострокового РДЕ Києва в національній валюті проведено після продовження термінів виплат за внутрішніми облігаціями міста (серій G і H) на загальну суму 4,29 млрд грн. на рік по кожній серії. Початкові строки погашення при цьому були 1 жовтня і 7 грудня 2015 р. Продовження термінів було раніше схвалена урядом країни.

Відповідно до методології Fitch реструктуризація внутрішніх облігацій розглядається, як дефолт. Одночасно з пониженням РДЕ столиці в національній валюті до обмеженого дефолту, агентство підтвердило довгостроковий РДЕ міста в іноземній валюті на рівні З (дефолт є близьким або неминучим). "Це відображає очікувану реструктуризацію його існуючих єврооблігацій на суму 250 млн. дол. та 300 млн. дол. у листопаді 2015 р. і липні 2016 р. відповідно", - йдеться в повідомленні. Зокрема, агентство відштовхується від інформації від Міністерства фінансів України про те, що реструктуризація зовнішніх боргових зобов'язань Києва розпочнеться слідом за реструктуризацією суверенних єврооблігацій.

Агентство має намір підвищити довгостроковий РДЕ Києва в національній валюті, як тільки буде впевнено в тому, що пропозиція про обмін буде прийнято. "Новий рейтинг буде відповідати майбутньому кредитного профілю і структурі боргу міста. У той же час рейтинг, ймовірно, залишиться низьким з урахуванням високих ризиків і країнової стелі України CCC", - повідомляє прес-служба Fitch.

Що стосується довгострокового РДЕ Києва в іноземній валюті, то поки він підтверджений на рівні З, але агентство очікує знизити його до рівня RD в момент виконання пропозиції про обмін за існуючими пріоритетним облігаціями.

Крім того, агентство підтвердило короткостроковий РДЕ в іноземній валюті на рівні C, рейтинг пріоритетних незабезпечених облігацій внутрішніх знижений з рівня C до D, рейтинг пріоритетних незабезпечених облігацій внутрішніх знижений з CCC(ukr) до D(ukr), а рейтинг пріоритетних незабезпечених єврооблігацій підтверджений на рівні C.

Нагадаємо, раніше рейтингове агентство Standard & poor's (S&P) знизило довгостроковий кредитний рейтинг Києва за зобов'язаннями в національній валюті з "СС" до "SD" ("вибірковий дефолт"). Про це йдеться в повідомленні прес-служби S&P.