ua en ru

Fitch прогнозує зниження ВВП України на 10% в 2015

Fitch прогнозує зниження ВВП України на 10% в 2015 Фото: Fitch Ratings

Відновлення банківської системи країни може затягнутися

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Rating прогнозує скорочення ВВП України на 10% в 2015 р., після зниження на 6,8%, яке було зафіксовано в 2014 р. Інформація про це опублікована в огляді української банківської системи, опублікованому на сайті агентства.

Як повідомляє агентство, рейтинги українських банків можуть в найближчому майбутньому залишитися на поточному низькому рівні, незважаючи на ознаки поліпшення операційного середовища. Так, незважаючи на те, що 3 найбільших в країні банка реструктуризували близько 2,9 млрд дол. своєї заборгованості перед міжнародними кредиторами, нестача капіталу в банківському секторі більше не відповідає мінімальним вимогам.

За даними Fitch, на депозитному ринку країни тенденції стають все менш негативними. У другому кварталі поточного року відтік сповільнився до 2,5% в порівнянні з 8% у першому кварталі і 22% у минулому році. Позитивний вплив чинить також стабілізація національної валюти, що, однак, не сприяє серйозному зростанню рівня довіри у споживачів. З точки зору експертів агентства, волатильність на ринку депозитів цілком може повернутися в випадку, якщо курс обміну національної валюти знову почне коливатися. В цілому, відновлення цього сектора до докризового рівня може зайняти кілька років, вважають в Fitch.

Що стосується прогнозу щодо відновлення банківської системи України, то цей процес буде затяжним, говориться в звіті. Одна з причин затягування - загальне небажання акціонерів банків вливати додатковий капітал в проблемні фінустанови.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що агентство знизило рейтинг Києва до "обмеженого дефолту".