ua en ru

Fitch знизило прогноз за рейтингом російського ​ВТБ до "негативного"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило прогноз по рейтингу банку ВТБ до "негативного". Агентство також підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) банків ВТБ, ВАТ "Сбєрбанк Росії" та групи "Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності" ("Зовнішекономбанк", ВЕБ) на рівні BBB. Про це йдеться в опублікованому сьогодні повідомленні Fitch.

"Негативний" прогноз по рейтингах ВТБ відображає плановану приватизацію банку, що, на думку агентства, в поєднанні з більш обмеженою роллю банку в проведеній політиці держави (у порівнянні ВЕБом) і кілька більш низькою значущістю для банківської системи країни (щодо "Сбєрбанку"), можливо, приведе до деякого зниження ймовірності державної підтримки в середньостроковій перспективі. Крім того, перегляд прогнозу бере до уваги обтяжливість підтримки зважаючи на значну допомогу, надану банку в останні роки, зокрема після придбання Банку Москви (BBB/прогноз "негативний") у 2011-2012 рр., і враховує ризик значних непередбачених втрат у банку з урахуванням недоліків в галузі корпоративного управління і іноді агресивного ризик-менеджменту.

Згідно з останньою версією плану приватизації уряду РФ, схваленої в червні 2012 р., передбачається скорочення держучасті в ВТБ до 50% плюс 1 акція (з поточного рівня в 75,5%) до кінця 2013 р. і повний вихід з капіталу банку до 2016 р. Fitch вважає, що досягнення першої мети в 2013 р. може виявитися непростим завданням з урахуванням існуючих ринкових умов. Крім того, агентство вважає, що держава може залишитися міноритарним власником ВТБ замість повного продажу до 2016 р. Тим не менш Fitch вважає, що зараз в уряду більше тверді наміри, ніж раніше, щоб продовжити приватизацію банку при наявності ринкових умов.

Довгострокові РДЕ BBB "Сбєрбанку", ЗЕБа і ВТБ як і раніше обумовлені думкою агентства про високу ймовірність отримання підтримки від російської влади у разі потреби з урахуванням в даний час мажоритарної частки держави в трьох банках (50% +1 акція в разі "Сбєрбанку" і 100% у ЗЕБа), системної значущості "Сбєрбанку" і ВТБ, а також ролі ЗЕБа в проведеній політиці як банку розвитку, історії підтримки капіталом і фінансуванням трьох банків і тісних зв'язків між державою і розглянутими банками (в особливості у відношенні ЗЕБа).

Рівень підтримки довгострокового РДЕ "Сбєрбанку" (BBB) ​​навряд чи буде відчувати тиск в середньостроковій перспективі, оскільки в даний час відсутні будь затверджені плани зниження частки Центрального банку в "Сбєрбанку" до міноритарної, а також зважаючи на виключно високу значущість банку для банківської системи. Крім того, довгостроковий РДЕ "Сбєрбанку" в даний час обумовлений думкою агентства про самостійну кредитоспроможність банку, яка відображена в рейтингу стійкості bbb, і тому рейтинг не виявиться під тиском у бік пониження навіть у разі пониження рівня підтримки довгострокового РДЕ.

Рейтинги ВТБ, ймовірно, будуть знижені на один рівень - до BBB-, якщо уряд досягне суттєвого прогресу з приватизацією банку, підтвердивши тим самим можливість зниження своєї частки в банку нижче 50%. Крім того, рейтинги ВТБ можуть опинитися під негативним тиском, якщо влада країни не зможе вчасно надати підтримку банку при необхідності або зробить які-небудь чіткі заяви про розділення з кредиторами втрат у разі виникнення складнощів у банку.

Крім того, довгострокові РДЕ і рейтинги боргових зобов'язань ЗЕБа і ВТБ можуть бути знижені у разі пониження рейтингу Росії (BBB/прогноз "стабільний"). У разі пониження суверенного рейтингу Росії також вірогідне пониження рейтингу "Сбєрбанку", так як при такому сценарії можливий негативний вплив і на рівень підтримки довгострокового РДЕ "Сбєрбанку" - BBB, і на його рейтинг стійкості bbb.

У разі підвищення суверенного рейтингу до BBB+, ймовірно, піде підвищення рейтингів ЗЕБа і "Сбєрбанку" на один рівень. Крім того, при підвищенні рейтингу Росії може послідувати стабілізація рейтингів ВТБ на поточних рівнях.

Підтвердження рейтингу стійкості "Сбєрбанку" відображає його домінуючу ринкову позицію, диверсифіковану і стабільну базу депозитів і сильну ліквідність.

Підвищення рейтингу стійкості і довгострокового РДЕ "Сбєрбанку", ймовірно, вимагало б підвищення рейтингу Російської Федерації, поліпшення операційного середовища в Росії і збереження сильних фінансових показників банку. У разі пониження рейтингів Росії це може привести до пониження рейтингу стійкості "Сбєрбанку".

Читайте також: Fitch привласнило середньостроковим зобов'язанням "Укрексімбанку" рейтинг В(EXP)/RR4

Підтвердження рейтингу стійкості ВТБ відображає незначні зміни власної кредитоспроможності банку (без урахування підтримки) з моменту попереднього рейтингової дії у липні 2012 р. Основними слабкими сторонами банку залишаються помірна капіталізація (Fitch не враховує у складі власного капіталу недавно розміщені безстрокові облігації, які в той же час помірно поліпшили регулятивну капіталізацію і показники достатності капіталу по Базелю); апетит до ринкового ризику, хоча менеджмент досяг певного прогресу з скороченням власних позицій в акціях; низька якість доходів і, як і раніше високий рівень кредитного ризику в корпоративному кредитному портфелі та інших активах банку. У той же час рейтинг враховує його велику клієнтську базу, адекватну в даний час ліквідність, помірний ризик рефінансування і стабільно хороші показники роздрібного дочірнього банку ВТБ 24.

Рейтинги чотирьох банківських дочірніх структур ВТБ - ВТБ 24, Банку Москви, "ВТБ Капітал" і VTB Bank (Austria) (VTBA) - і лізингових дочірніх компаній трьох розглянутих банків - "Сбєрбанк Лізинг", "ВТБ Лізингу" і ВАТ "ВЕБ-лізинг" - знаходяться на одному рівні з рейтингами материнських банків з урахуванням фактора власності, в цілому високої інтеграції, історії підтримки, спільного бренду (за винятком Банку Москви) і в цілому помірного/невеликого розміру відносно материнських організацій.

"Негативний" прогноз по довгострокових РДЕ дочірніх структур ВТБ відображає прогноз по рейтингу материнського банку. У разі будь-яких змін РДЕ ВТБ, це, ймовірно, буде відображатися в РДЕ дочірніх структур.

Рейтинг стійкості ВТБ 24 підкріплюється його сильною роздрібною клієнтською базою, гарною прибутковістю, сильною ліквідністю і маленьким боргом. У той же час рейтинг стійкості ВТБ 24 обмежений власною кредитоспроможністю слабшого материнського банку, що обумовлено високою мобільністю капіталу і ліквідності в групі. Підвищення рейтингу стійкості ВТБ 24, як наслідок, ймовірно, вимагало б підвищення рейтингу стійкості ВТБ, а також збереження сильної прибутковості роздрібного бізнесу ВТБ 24. Зниження рейтингу стійкості ВТБ може привести до пониження рейтингу стійкості ВТБ 24.