ua en ru

Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг Греції з B-до CCC

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Греції з рівня B-до ССС. Також був знижений короткостроковий рейтинг з рівня b до B. Агентство переглянуло рейтинг стелі рейтингу країни до "B -". Про це йдеться в релізі, опублікованому сьогодні агентством.

Зниження суверенного рейтингу Греції відображає підвищений ризик того, що країна може незабаром покинути склад єврозони. Аналітики агентства зазначають, що підтримка, яку на виборах 6 травня отримали політики-противники режиму жорсткої економії, і подальша нездатність сформувати уряд підкреслює відсутність суспільної і політичної підтримки зовнішньої фінансової допомоги розмірі 173 млрд дол.

Нагадаємо, в березні Fitch Ratings підвищило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Греції з рівня RD ("обмежений дефолт") до B-, прогноз - "стабільний".

Зазначимо, в березны Греція оголосила про завершення обміну державних облігацій загальним номіналом 177,25 млрд євро, випущених у рамках грецького права, що належали приватному сектору. В результаті обміну Греція повністю звільнила себе від зобов'язань за цими облігаціями на 177 млрд євро. Також до обміну були пред'явлені облігації на 20 млрд євро з числа паперів, випущених у рамках іноземного права (всього 29 млрд євро). Таким чином, Греція реструктурує раніше випущені облігації загальним номіналом не менш 197 млрд євро (близько 96% від всіх паперів на руках у приватного сектора).

Згідно з умовами т.з. "програми участі приватного сектора в полегшенні боргового навантаження" Греції (private sector involvement, PSI), замість колишніх держоблігацій інвестори отримують нові папери з номінальною вартістю на 53,5% менше оригінальної. Таким чином, приватні інвестори пробачать Греції більше 100 млрд євро боргу за старими облігаціями.

За рахунок реструктуризації боргу і нових кредитів Євросоюз і Міжнародний валютний фонд сподіваються зменшити боргове навантаження Греції до 120,5% від ВВП країни зі 165% за підсумками 2011 р.

Сьогодні стало відомо, що Міжнародний валютний фонд припиняє співпрацю з Грецією до формування нового уряду.