ua en ru

Fitch підтвердило рейтинги "Укрзалізниці" на рівні B-, прогноз "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") в іноземній і національній валюті на рівні B-. Прогноз по рейтингах - "Негативний", повідомляє прес-служба агентства.

Одночасно Fitch підтвердило на рівні B - довгострокові рейтинги в іноземній валюті облігацій, що є участю в кредиті, емітента Shortline Plc.

Підтвердження рейтингів обумовлене тим, що рейтинги компанії тепер знаходяться на одному рівні з суверенними рейтингами України. Раніше агентство підтримувало різницю в один рівень між рейтингами "Укрзалізниці" і суверенними рейтингами. Однак компанія і її операційні структури не залежать значною мірою від трансфертів від держави. Тому Fitch вважає, що існує більш висока ймовірність дефолту "Укрзалізниці" щодо суверенного емітента, а поточний рейтинг B - вже враховує високу ймовірність дефолту. Fitch знизило рейтинги дефолту емітента (РДЕ) України з рівня B до B-.

Підтвердження рейтингу облігацій Shortline Plc, що є участю в кредиті, на суму 500 млн дол. відображає той факт, що рейтинг облігацій знаходиться на одному рівні з довгостроковим рейтингом "Укрзалізниці" в іноземній валюті.

EBITDA групи "Укрзалізниця" структурно залежить від прибуткового сегменту вантажних перевезень. Fitch прогнозує, що EBITDA групи буде коливатися на рівні близько 11 млрд грн у 2013-2015 рр., що відповідає хорошому показнику маржі в 20%. Група "Укрзалізниця" планує фінансування сукупних інвестицій у розмірі близько 20 млрд грн в 2013-2015 рр. з метою модернізації залізничної мережі і рухомого складу. Група "Укрзалізниця" випустила п'ятирічні облігації, що представляють собою участь в кредиті, на суму 0,5 млрд дол. (4 млрд грн) через компанію Shortline Plc. Надходження від облігацій, що є участю в кредиті, будуть використані для рефінансування існуючого короткострокового боргу і для фінансування програми капіталовкладень групи "Укрзалізниця".

Незважаючи на збільшення боргу в абсолютному виразі, забезпеченість боргу залишається комфортною при відношенні чистого боргу до EBITDA в 1,8x в 2013-2015 рр. У той же час, оскільки борг з короткими термінами до погашення повинен залишитися істотним у середньостроковій перспективі, Fitch вважає, що стабільний доступ до банківського фінансування і ринків капіталу має важливе значення для групи "Укрзалізниця".

У разі негативної рейтингової дії щодо суверенного емітента можливе пониження рейтингу компанії.

У той же час, якщо відбудеться підвищення суверенного рейтингу, це не обов'язково призведе до підвищення рейтингу "Укрзалізниці", оскільки Fitch в такому випадку знову застосує різницю в рейтингах в один рівень.

Рейтинги облігацій Shortline Plc, ймовірно, будуть змінюватися у відповідності з довгостроковим рейтингом "Укрзалізниці" в іноземній валюті.