ua en ru

Fitch підтвердив рейтинги "Укрексімбанку" і Ощадбанку на рівні "B" з "стабільним" прогнозом

Fitch Ratings підтвердило рейтинги ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" ("Укрексімбанк") і ВАТ "Державний ощадний банк України" (Ощадбанк), включаючи їх довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) на рівні "B" зі "стабільним" прогнозом. Одночасно Fitch підвищило індивідуальний рейтинг Ощадбанку з рівня "E" до "D/E", повідомляє прес-служба рейтингового агентства.

Довгострокові РДЕ "Укрексімбанку" і Ощадбанку обумовлені потенційною підтримкою з боку українських властей у разі потреби з урахуванням того, що банки знаходяться в 100% державній власності, і зважаючи на їх роль в здійсненні політики держави. Рейтинги також беруть до уваги здатність українських властей надавати підтримку, про що свідчить суверенний довгостроковий РДЕ на рівні "B". "Стабільний" прогноз по довгострокових РДЕ банків відображає прогноз по суверенному довгостроковому РДЕ. В разі поліпшення або погіршення суверенної кредитоспроможності України на рейтинги "Укрексімбанку" і Ощадбанку спричинятиметься тиск у бік підвищення або пониження відповідно.
Підвищення індивідуального рейтингу Ощадбанку з рівня "E" до "D/E" відображає зменшення невизначеності відносно ризиків банку, пов'язаних з НАК "Нафтогаз України" ("Нафтогаз", рейтинг "CCC"), після реструктуризації кредитів цієї компанії в 1 половині 2010 р., а також враховує стабілізацію якості активів в частині кредитного портфеля Ощадбанку, не пов'язаного з "Нафтогазом", істотне поліпшення прибутковості до відрахувань в резерви і здібності банку абсорбувати збитки і бере до уваги комфортну позицію ліквідності Ощадбанку. В той же час індивідуальний рейтинг Ощадбанку як і раніше відображає його залежність від фінансової підтримки з боку Національного банку України (НБУ) у зв'язку з ризиками по "Нафтогазу", а також враховує високу концентрацію по позичальниках в кредитному портфелі, не пов'язаному з кредитуванням "Нафтогазу", відносно високий рівень реструктурованих/пролонгованих кредитів і слабке корпоративне управління (про що свідчить директивне кредитування "Нафтогазу").
Підтвердження індивідуального рейтингу "Укрексімбанку" "D" відображає істотну здатність банку абсорбувати збитки, хорошу позицію ліквідності і стабільне клієнтське фондування. Банк також має сильну корпоративну клієнтську базу, сфокусовану на компаніях у сфері зовнішньоторговельної діяльності, які часто мають доступ до виручки в іноземній валюті. В той же час індивідуальний рейтинг "Укрексімбанку" враховує погіршення якості активів і слабку прибутковість під впливом тиску з боку складного операційного середовища.