ua en ru

Fitch відзначає підвищення ризиків для російських банків в Україні

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає, що значні ризики російських банків, пов'язані з Україною, можуть істотно позначитися на фінансовому становищі деяких з них, якщо позичальники постраждають в результаті поточного підвищеного політичного і економічного стресу.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає, що значні ризики російських банків, пов'язані з Україною, можуть істотно позначитися на фінансовому становищі деяких з них, якщо позичальники постраждають в результаті поточного підвищеного політичного і економічного стресу. Про це повідомляє прес-служба Fitch.

Однак рейтинги найбільш вразливих банків обумовлені фактором підтримки і навряд чи зміняться, якщо не з'являться свідоцтва зниження ймовірності підтримки від російської держави, наголошується в повідомленні.

Загальний обсяг ризиків російських банків, пов'язаних з Україною, є значним - близько 28 млрд дол. згідно із заявою Президента РФ Володимира Путіна, зробленому в листопаді 2013 р. За оцінками Fitch, основна частина цих ризиків припадає на російські банки, пов'язані з державою, і приблизно половина цього обсягу перебуває на балансі їх українських дочірніх структур (фондування яких значною мірою надходить від материнських банків), а інша половина - на балансах самих материнських банків або інших структур всередині груп.

Ризики відносяться переважно до кредитів місцевим компаніям (більше половини загального обсягу), а також російським і українським бізнесменам, які залучали запозичення для придбання активів в Україні (близько 25%).

"Ми вважаємо, що ці кредити схильні як до економічних, так і до політичних ризиків в Україні, включаючи рецесію, потенційну загрозу правам власності на закладені активи і девальвацію гривні (так як близько 60% кредитів надано у іноземній валюті). Роздрібні кредитні портфелі на ринку країни (менше 5%) і ризики суверенного емітента у російських банків є обмеженими. Ми вважаємо, що найбільш схильні до ризиків (щодо капіталу) "Внєшекономбанк" (ВЕБ, 74%), "Газпромбанк" (близько 40%) і ВТБ (не менше 14%). Менш схильні до ризиків "Ощадбанк" (8%) і "Альфа-Банк" (3%)", - йдеться в повідомленні.

Українська дочірня структура ВЕБ має активи в розмірі близько 5 млрд дол. (29% від капіталу материнської структури). Крім того, є корпоративні кредити, видані з балансу самого ВЕБ, включаючи велике фінансування придбання активів.

"Газпромбанк" має другі за величиною ризики щодо свого капіталу, хоча у нього немає дочірньої структури в Україні. Сюди відноситься кредит "Нафтогазу" (близько 15% капіталу), національної нафтогазової компанії України, забезпечені платежами від російського "Газпрому", що частково згладжує ризики, а також кілька інших корпоративних кредитів, в тому числі для фінансування придбань.

Ризики ВТБ в основному пов'язані з його українським дочірнім банком (активи близько 3 млрд дол., дорівнює 11% капіталу материнського банку). При цьому у ВТБ на кінець 2013 р. були прямі ризики суверенного емітента в розмірі близько 20 млрд руб. (0,7 млрд дол.). Інформація про розмір прямих ризиків ВТБ (якщо такі є) з українським компаніям не розголошується публічно.

Для "Ощадбанку" потенційні проблеми представляються керованими, оскільки український дочірній банк є відносно невеликим (близько 4 млрд дол., або 7% від капіталу материнської структури), а прямі ризики за українськими компаніями - обмеженими, відзначають в Fitch.

"Альфа-Банк" схильний до ризиків у найменшій мірі. Кредити українським компаніям становили лише 120 млн дол. на 20 лютого 2014 р. "Альфа-Банк" (Україна), афілійований банк з активами в 3 млрд дол. (без урахування іноземного міжбанку і кредитів пов'язаним сторонам) фондується в основному локально, тому несе обмежені умовні ризики для російського банку.