ua en ru

Фірташу може загрожувати до 20 років в'язниці та конфіскація активів

Український бізнесмен Дмитро Фірташ звинувачується владою США в підкупі чиновників в Індії для отримання ліцензій на видобуток титановмісних мінералів.

Український бізнесмен Дмитро Фірташ (на фото) звинувачується владою США в підкупі чиновників в Індії для отримання ліцензій на видобуток титановмісних мінералів. Про це стало відомо напередодні ввечері з обвинувального висновку, опублікованого прокуратурою США з Північного округу штату Іллінойс.

Осудні Фірташу корупційні злочини відносяться до розряду тяжких: бізнесмену, у разі визнання провини, загрожує до 20 років в язниці. Крім того, Фірташ може позбутися свого багатства: американські обвинувачі будуть домагатися конфіскацію всіх активів бізнесмена, якими він володіє через холдингову компанію Group DF.

Титан і рекет

В чому саме звинувачують Дмитра Фірташа, стало відомо тільки зараз, хоча заарештований він був ще 12 березня - в Австрії, за запитом ФБР. В якості можливих причин переслідування в ЗМІ тоді обговорювалася зв'язок бізнесмена з режимом Віктора Януковича. Ще було припущення, що Фірташ міг знадобиться американським властям як потенційний інформатор, здатний видати "секрети" Кремля про сумнівних газових урік з Україною. Але виявилося, що ФБР розшукувала бізнесмена у справі, пов'язаність язаній з інвестпроектом в Індії 2006 року.

В обвинувальному акті, оприлюдненому 2 квітня, стверджується, що Фірташ і п'є ятеро його спільників брали доля в "інтернаціональному злочинній змові з метою заняття рекетом". В американському кримінальному праві під "рекетом" (racketeering) розуміється будь-яка незаконна діяльність у складі організованої злочинної групи, включаючи дачу хабарів, контрабанду, розкрадання власності, шахрайство. За даними слідства, починаючи з 2006 року злочинна група на чолі з Фірташем заплатила не менше 18,5 млн дол. хабарів для отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в індійському штаті Андхра-Прадеш.

Індійський Клондайк

У квітні 2006 року швейцарська компанія Фірташа Bothli Trade AG уклала меморандум про взаєморозуміння з урядом штату Андхра-Прадеш: сторони висловлювали намір створити спільне підприємство для видобутку мінералів, включаючи ільменіт - основна сировина для виробництва титанової продукції. Покупцем титану повинна була стати деяка американська компанія (в обвинувальному висновку - "Компанія" ), що базується в Чикаго. У лютому 2007 року Bothli Trade уклала з нею меморандум про можливості постачань від 5 до 12 млн фунтів (2,3-5,4 тис. тонн) титанової губки в рік. В цілому індійський проект Фірташа повинен був приносити його засновникам більше 500 млн дол. виручки в рік.

"Компанія A" - це найбільша авіабудівна компанія світу Boeing: такий висновок можна зробити з недавніх заяв корпорації. У березні у відповідь на запити ЗМІ Boeing підтвердила, що в 2006 році домовилася з Bothli про проведення ТЕО по індійському проекту на предмет потенційних закупівель титанової губки. "У тієї годину на ринку був дефіцит цього продукту", - пояснив представник компанії. Але ніяких зобов'язаннями язуючих урік з Bothli Boeing так і не підписала і в числі обвинувачених у "справі Фірташа" не фігурує.
Авіабудівні компанії використовують високоміцні титанові сплави при виробництві різних деталей літаків. Найбільший постачальник титану для Boeing - російська корпорація " ВСМПО-АВІСМА: вона забезпечує до 40% потреб Boeing в цьому металі. У 2007 році - тобто приблизно в тій годину, коли вели переговори Boeing і представники Фірташа - американцям вдалося зміцнити співпрацю з ВСМПО-АВІСМА: партнери витворили спільне підприємство Ural Boeing Manufacturing і підписали контракт на поставку титанових виробів для літаків Boeing на 2011-2015 роки.

Причому тут США?

За версією слідства, щоб отримати ліцензії на видобуток титанової сировини, злочинна група платила хабарі чиновникам штату Андхра-Прадеш і центрального уряду Індії. При цьому Фірташ, як стверджують американські слідчі, очолював кримінальне підприємство: він керував його діяльністю, ніс відповідальність за долю компаній Group DF в індійському проекті і особисто санкціонував виплати в цілому 18,5 млн дол. хабарів в Індії. З документів суду випливає, що за розпорядженням Фірташа члени злочинної групи підробляли документи, щоб замаскувати хабара під легальні комерційні переклади. З матеріалів не ясно, коли Фірташ вирішив вийти від проекту, альо грошові перекази за нього тривалі аж до липня 2010 року.

В обвинувальному акті пояснюється, чому діяння Фірташа і його партнерів кваліфікуються як злочини проти Сполучених Штатів. По-перше, вони використовували американські банки для здійснення корупційних грошових переказів. Крім того, переговори була залучена американська корпорація, а злочинна діяльність здійснювалася, в тому числі, на території США. Наприклад, в обвинувальному висновку спеціально обмовляється, що учасники злочинної змови використовували інтернет і облікові записи електронної пошти, які зберігаються на серверах в США, і вели телефонні переговори в американських стільникових мережах.

Нарешті, п'ятеро учасників підприємства, включаючи Фірташа, звинувачуються у порушенні Закону США про корупційні практики за кордоном (FCPA). Цей закон має екстериторіальне дію: його юрисдикція поширюється за межі території Сполучених Штатів. "Боротьба з глобальну корупцією - частина єства Міністерства юстиції, - заявив помічник генерального прокурора США Девід о ' ніл. - Оголошені сьогодні звинувачення проти шести іноземних громадян посилають однозначний сигнал: ми будемо атакувати і викорінювати хабарництво за кордоном".

Угорський комуніст і індійський депутат

Крім Фірташа, обвинуваченими у справі про корупцію в Індії проходять колишній угорський партфункціонер Андраш Кнопп - давній соратник Фірташа. При соціалізмі Кнопп відповідав за ідеологічну роботу і культурну політику, а в 2000-х роках обіймав високі посади в скандально відомих торгових фірмах Eural Trans Gas і RosUkrEnergo, які займалися перепродажем російського газу.

Ще один обвинувачений - громадянин України Сурен Геворгян. У період, що ставиться до індійського проекту, він був директором з інвестицій та торговельними операціями хімічного холдингу Ostchem, який також входити в імперію Фірташа. Геворгян зустрічався з представниками Boeing, вів облік хабарів і координував грошові перекази, призначені для підкупу індійських чиновників, затверджується в обвинуваченні.

Інші фігуранти справи - громадянин Шрі-Ланки і двоє громадян Індії, включаючи діючого члена індійського парламенту К.В.П. Рамачандра Рао. Він був близьким радником головного міністра штату Андхра-Прадеш. Індійські ЗМІ назвали той факт, що чинним парламентарію пред'явлені корупційні звинувачення в США, "безпрецедентною подією" і "ляпасом для Індії".

Таємниці активів Фірташа

Як випливає з документів Мін'юст юсту США «велике журі» (розширена колегія присяжних винесла обвинувальний висновок по справі Фірташа ще в червні минулого року, але обвинувачення залишалося таємним аж до вчорашнього дня. Це нормальна практика в американській системі правосуддя: обвинувальний акт може не розголошуватиметься до тих пір, поки обвинувачений не буде затриманий або звільнений під підписку про невиїзд. Дмитро Фірташ був відпущений з австрійській у язниці під заставу в 125 млн євро (рекорд для австрійської юстиції) 21 березня і зобов'язаннями язався не виїжджати з країни до тих пір, поки не буде завершено розгляд запиту про його екстрадицію в США.

Фірташ звинувачується за статтями «рекет» і «відмивання грошей» та ще кількома, менш тяжкими статтями. Якщо він буде визнаний винним за ключовими пунктами звинувачення, йому загрожує до 20 років тюремного ув'язнена язнення, а також конфіскація активів. В обвинувальному акті говориться, що влада США будуть домагатися вилучення частки Фірташа в холдинговій компанії Group DF і всіх активів групи. Сюди відносяться 14 австрійських компаній, 18 компаній, зареєстрованих на Британських Віргінських островах, і 127 інших фірм, зареєстрованих на Кіпрі, Сейшельських островах, в Німеччині, Угорщині, Нідерландах, Швейцарії та Великобританії. Крім того, США хочуть конфіскувати кошти компаній Group DF, що зберігаються більш ніж на 40 банківських рахунках, в тому числі в швейцарському філії Газпромбанку.

Оцінити вартість активів, що належать Дмитрові Фірташу, доладно: холдинг Group DF не публічний, структура власності точно не відома. У 2008 році в американського дипломатичного листування, опублікованого WikiLeaks, стверджувалося, що стан Фірташа, зароблене на торгівлю російським і туркменським газом, становить 5 млрд дол. Більшість західних ЗМІ продовжує називати Фірташа "українським мільярдером". Альо, на думку журналу Forbes, на сьогоднішній день стан бізнесмена чи перевищує 500 млн дол. Хоча Фірташ володіє найрізноманітнішими активами (титановий бізнес, газовий бізнес, енергетична інфраструктура, нерухомість тощо), зараз його навряд чи можна вважати мільярдером, враховуючи "дисконт", пов'язаність язаний з політічною ситуацією на Україні. Крім того, Forbes вважає, що Фірташ не одноосібно володіє бізнесами Group DF: ймовірно, у нього є впливові партнери, які воліють зберігати інкогніто.

Нагадаємо, вчора член Ради Group DF Роберт Шетлер-Джонс дорікнув США у використанні австрійського правосуддя в прихованих політичних інтересах.

Іван Ткачов