ua en ru

Фірташ в США відкриває пам'ятник жертвам Голодомору

У Вашингтоні 7 листопада відбудеться офіційне відкриття пам'ятника жертвам Голодомору в Україні. Про це було сказано під час технічної встановлення меморіалу в центрі Вашингтона поруч з будівлею Конгресу США.

Кошти на будівництво пам'ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років були виділені благодійним фондом Firtash Foundation за ініціативою його засновника - українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Загальний обсяг виділених коштів склав 2,5 мільйона доларів. Співпраця Дмитра Фірташа і місцевої української громади дозволила реалізувати комплексний проект по виділенню земельної ділянки, отримання дозвільної документації, включаючи дозвіл з боку Конгресу США, а також розробку і виливок скульптурної групи.

Нагадаємо, церемонія закладки першого каменя на місці будівництва пам'ятника жертвам Голодомору відбулася у Вашингтоні в грудні 2013 року.

"Цей меморіал стане символом надії, гордим свідченням того, що українці в усьому світі можуть дивитися в майбутнє з оптимізмом і зміцнилася вірою, пишаючись нашою мовою, культурою, традиціями та історією", - заявив на церемонії Фірташ.

Говорячи про внесок Дмитра Фірташа, голова Крайового комітету США для визнання Голодомору геноцидом Михайло Савків також зазначив: "Ми щиро вдячні Дмитру Фірташу за щирість і прихильність до будівництва меморіалу у Вашингтоні, який буде навчати і виховувати тисячі людей про цю забуту частину світової історії. Незважаючи на наші багаторічні зусилля, без його самовідданості цей проект так і залишився незавершеним".