ua en ru

Фонд Firtash Foundation відкриває у Вашингтоні пам'ятник жертвам Голодомору

Фонд Firtash Foundation відкриває у Вашингтоні пам'ятник жертвам Голодомору

Кошти на будівництво пам'ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років були виділені благодійним фондом Firtash Foundation за ініціативою його засновника - українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Загальний обсяг виділених коштів склав 2,5 мільйона доларів.

Співпраця Дмитра Фірташа і місцевої української громади дозволила реалізувати комплексний проект по виділенню земельної ділянки, отримання дозвільної документації, включаючи дозвіл з боку Конгресу США, а також розробку і виливок скульптурної групи.

Нагадаємо, меморіал жертвам Голодомору побудований у самому центрі Вашингтона поруч з будівлею Конгресу США. Автор пам'ятника "Пшеничне поле" - відомий архітектор Лариса Курілас. Церемонія закладки першого каменя на місці зведення відбулася в грудні 2013 року. Технічне встановлення меморіалу почалася два місяці тому. Офіційна церемонія відбудеться у суботу, 7 листопада. У церемонії очікується участь кілька тисяч представників української діаспори у Сполучених Штатах.

Благодійний фонд Firtash Foundation заснований Дмитром і Ладою Фірташ для довгострокової та системної підтримки української культури, а також реалізації проектів у сфері освіти. Серед напрямків діяльності фонду - робота по формуванню позитивного іміджу України у світі, сприяння розвитку українського мистецтва, підтримка проектів з вивчення української історії, збереження духовної спадщини і традицій української культури.