ua en ru

Фірташ відмовився від пропозиції "Газпромбанку" про списання його боргу, - ЗМІ

Дмитро Фірташ відмовився від пропозиції "Газпромбанку" про списання його боргу і зарахування його на рахунок українського уряду.Про це пише Харес Юсеф у статті, опублікованій у французькій газеті Le Point.

Зазначимо, що Харес Юсеф - українець сирійського походження. У період з 2005 по 2010 рр. був радником Президента Віктора Ющенка, в даний час займається створенням в Україні благодійних фондів та організацій. Юсеф підтримує дружні відносини з українським олігархом Дмитром Фірташем, який в даний час він знаходиться у вигнанні у Відні.

"Нещодавно Юсеф став свідком телефонної розмови Фірташа з представником "Газпромбанку". Українському олігарху було зроблено вигідну пропозицію: повернути куплений Фірташем газ у власність "Газпрому", щоб вписати цей газ у борг Києва, натомість з Фірташа буде списаний борг за кредитом у розмірі 800 млн дол., який слід погасити найближчим часом", - йдеться в статті.

Юсеф пише, що Київ експропріював газ, що належить Фірташу і зберігався у національній газовій системі, але навіть після цього Фірташ відмовився від пропозиції, зробленої Кремлем. "Я ніколи не думав, що одного дня можу опинитися в подібній ситуації, - сказав Фірташ. - З одного боку, у моєї компанії цей величезний борг, який потрібно погасити в найближчі дні. З іншого боку, моя країна...".

Юсеф нагадав про те, що Київ забрав газ, що належав Фірташу, крім того, Київ не заступився за Фірташа, у якого виникли проблеми з американським правосуддям. "Це не страшно, - відповів він. - Я відчуваю себе тут спокійно. Я знаю, що американська система правосуддя найсправедливіша в світі. І що є кліка, якій необхідна вся ця галас, щоб послабити мене і вкрасти мій бізнес... Але це не зайде надто далеко. Я буду захищатися, як звичайно, і я здобуду перемогу. Але моя країна...".

"Моя країна - це моя країна, це святе. Ти прекрасно знаєш, що у мене є кошти, щоб допомогти моїй країні вийти з цього маразму і звільнитися від Росії. Ця історія з газом... Що б не сталося, я залишаюся і буду вірним моїй країні", - сказав Фірташ.

"Цей чоловік, якого в пресі називають цинічною обчислювальною машиною, опинившись перед лицем вибору між бізнесом і державою, вибрав свою країну... І ще: газ - це військова зброя. Це страшна зброя тут взимку, ймовірно, страшніше тероризму. Уявіть собі Україну, яка, наприклад, в майбутньому місяці виявиться без газу: вона помре, як риба без води. Кім Чен Ин, північнокорейський диктатор, воює за допомогою хакерів. Путін, диктатор нової Росії, воює за допомогою газу, а також бандитів-сепаратистів, яких він озброює і фінансує", - пише автор статті.