ua en ru

У Фінляндії відбудеться перший тур чергових президентських виборів

У Фінляндії відбудеться перший тур чергових президентських виборів Фото: Саулі Нііністе (flickr.com UN Women)

Безумовним фаворитом із восьми кандидатів вважається чинний президент Саулі Нііністе

У Фінляндії в неділю, 28 січня 2018 року, відбудеться перший тур виборів президента. Можливий другий тур намічено на 11 лютого, передає "Інтерфакс".

Зазначено, що безумовним фаворитом із восьми кандидатів вважається чинний президент Саулі Нііністе, який відмовився балотуватися від партій і висловився за виборче об'єднання. Незважаючи на те, що останнім часом його рейтинг дещо знизився і, згідно з останнім опитуванням, за нього готові проголосувати 58% громадян із правом голосу, головною інтригою на виборах залишається, чи зможе він перемогти вже в першому турі.

Як повідомляється, на другому місці з великим відривом йде кандидат від "зелених" Пекка Хаавісто. Його рейтинг склав 13%, за ним слідує висуванець від виборчого об'єднання Пааво Вяюрюнен із 7%. У решти претендентів підтримка коливається в межах від 5% до 3%.

Відповідно до опитування, якщо в другому турі зустрінуться Нііністе і Хаавісто, відсотковий розподіл голосів буде 80% на 20% на користь чинного президента.

Як відомо, в Фінляндії правом голосу володіють 4,2 млн громадян, із яких 1,5 млн уже взяли участь у виборах у ході дострокового голосування, яке проходило з 17 по 23 січня 2018 року. Президентом Фінляндії може стати тільки уродженець країни. Одна й та ж людина може бути обрана президентом не більше ніж на два послідовні шестирічні терміни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Чехії в другому турі президентських виборів, який проходив 26 - 27 січня 2018 року, переміг чинний голова держави Мілош Земан.