ua en ru

Фінкомітет ВР підготував законопроект про збереження середніх і малих банків

Фінкомітет ВР підготував законопроект про збереження середніх і малих банків Фото: голова фінкомітету Сергій Рибалка вважає, що слід захистити малі та середні банки

Голова фінансового комітету Ради назвав ситуацію з невеликими банками загрозливою

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності пропонує парламенту на законодавчому рівні унеможливити знищення малих і середніх банків. Про це заявив його голова Сергій Рибалка на засіданні комітету, передає кореспондент РБК-Україна.

На думку Рибалки, ситуація, що склалася навколо малих і середніх банків, загрозлива.

"Як відомо, постановою № 58 НБУ від 4 лютого цього року було кардинально змінено графік збільшення статутного капіталу українських банківських установ. У нашому комітеті ми уважно вивчили аргументи банківських асоціацій, опитали незалежних експертів і дійшли спільного висновку: НБУ взяв курс на штучне знищення десятків здорових і платоспроможних невеликих банків. Значна їх частина просто не встигне виконати вимоги і буде змушена піти на поглинання великими банками. Або ж будуть ліквідовані", - повідомив голова фінкомітету.

Рибалка заявив, що такий підхід регулятора суперечить міжнародній практиці і може призвести до зникнення близько 50 банківських установ протягом року.

Він також повідомив, що наступного тижня законопроект для захисту згаданих банків, співавторами якого стали 6 членів фінансового комітету, а також ще два десятки депутатів з різних фракцій, планується винести на розгляд комітету.

"Попередні консультації показали наявність підтримки нашої конструктивної позиції не тільки у багатьох незалежних експертів і професійних асоціацій, але і серед депутатського корпусу... Я дав доручення апарату, щоб вже наступного тижня цей законопроект був винесений на розгляд комітету", - зазначив голова профільного комітету.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності на засіданні 15 березня ухвалив рішення винести на розгляд парламенту обидва законопроекти про реструктуризацію валютних кредитів: № 4004 - за іпотечними кредитами на придбання єдиного житла в редакції Кабінету міністрів України № 4004-1 - народних депутатів Олександра Вілкула та Дениса Дзензерського.