ua en ru

Фінкомітет Ради допускає прийняття законопроекту про валютні кредити

Фінкомітет Ради допускає прийняття законопроекту про валютні кредити Фото: Сергій Рибалка

Комітет виніс позитивне рішення щодо прийняття у другому читанні

У фінансовому комітеті Верховної Ради припускають, що законопроект про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті 1558-1 буде прийнятий. Про це в коментарі РБК-Україна повідомив голова комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Рибалка.

За словами Рибалки, фінансовий комітет виніс позитивне рішення щодо прийняття відповідного законопроекту у другому читанні. Законопроект передбачає надати можливість фізичним позичальникам повертати валютні кредити у гривнях за курсом, зафіксованим у договорі позичальника.

"На момент укладення договору за цим законопроектом передбачена реструктуризація валютних боргів. Хто уклав, коли було 5 (грн за дол., - ред.) - безумовно, це 5, хто уклав, коли це було 8, - безумовно, це 8. Хто взяв по 10, безумовно, буде повертати по 10. Але це питання не тільки позичальників, які взяли кредит на іпотеку, це питання всіх валютних позичальників фізичних осіб. Підприємців це не стосується", - сказав Рибалка.

Разом з тим, глава фінкомітету Ради наголосив, що Національний банк виступає проти прийняття відповідного законопроекту, а колеги депутати пропонують знову створити робочу групу з напрацювання правок.