ua en ru

У "Фінбанку" спростували звинувачення Берези у фінансуванні тероризму

ПАТ "Фінбанк" заявляє, що заяви народного депутата України від фракції "Народний фронт" Юрія Берези про те, що "Фінбанк" нібито фінансує тероризм не відповідає дійсності. Про це йдеться в повідомленні прес-служби фінустанови.

""Фінбанк" не фінансував і не фінансує терористичну організацію "Оплот", як і будь-яку іншу терористичну організацію. Також банк ніколи не мав і не має ніякого відношення до Євгена Жиліну", - повідомили в прес-службі.

Що стосується кредитного договору №03/01/14 від 23 січня 2014 року, який був укладений між ПАТ "Фінбанк" та ТОВ "Велторг 2013", в "Фінбанку" повідомили наступне: в лютому 2014 р. "Велторг 2013" отримав кредитні кошти, проте вже в березні місяці банк припинив видачу будь-яких коштів за цим договором у зв'язку з невиконанням позичальником умов договору.

"У зв'язку з цим "Фінбанк" звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою про стягнення кредитних коштів. Постановами господарського суду і Апеляційного господарського суду Харківської області підтверджено законність вимог ПАТ "Фінбанк" про повернення кредитних коштів або предметів іпотеки за цими кредитами.

Таким чином, підкреслили в банку, заяви Юрія Берези про продовження співпраці з ТОВ "Велторг 2013" після внесення угруповання "Оплот" до списку міжнародних санкцій США в грудні 2014 року не відповідають дійсності. "Остання видача коштів в рамках кредитного договору №03/01/14 від 23 січня 2014 між ПАТ "Фінбанк" та ТОВ "Велторг 2013" була здійснена за 10 місяців до того, як стало відомо про введення санкцій відносно угруповання "Оплот", - зазначили у фінустанові.

У банку додали, що Жилін не був ні засновником, ні посадовою особою ТОВ "Велторг 2013". Відповідно "Фінбанк" не мав у своєму розпорядженні інформацію про зв'язок "Велторг 2013" з угрупованням "Оплот" і з Євгеном Жиліним.

Більш того, зазначили в банку, 22 жовтня 2014 року "Фінбанк" звернувся до прокуратури Харківської області з заявою про шахрайство та порушення кримінального провадження відносно посадових осіб ТОВ "Велторг 2013", закінчено розслідування та направлено до суду.