ua en ru

У ЄС констатують погіршення фінансового стану вимушених переселенців

У ЄС констатують погіршення фінансового стану вимушених переселенців Фото: вимушені переселенці (РБК-Україна)

16% переселенців змушені заощаджувати навіть на харчуванні

54% внутрішньо переміщених осіб (ВПО) витрачають свої кошти виключно на харчування чи змушені заощаджувати навіть на цьому. Про це свідчать дані опитування проекту ЄС "Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні", проведеного у березні 2018 року, передає прес-служба Представництва Європейського Союзу в Україні.

Відповідне дослідження провела Міжнародна організація з міграції (МОМ), Агентство ООН з питань міграції.

"Конфлікт на сході України та його економічні наслідки за останні роки підірвали здатність людей долати труднощі, натомість посиливши їхню уразливість", - підкреслив голова Представництва МОМ в Україні Томас Лотар Вайс.

У ЄС констатують погіршення фінансового стану вимушених переселенців

За даними опитування, поточний середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства ВПО становить 2 239 грн, що на 207 грн менше, ніж у грудні 2017-го, і нижче за прожитковий мінімум, розрахований Міністерством соціальної політики України в березні цього року на рівні 3 215 грн.

Через високу вартість ліків та послуг наразі медичне обслуговування недоступне для багатьох вимушених переселенців.

Нагадаємо, 28 квітня заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак заявив, що виплати внутрішнім переселенцям з тимчасово окупованих територій має компенсувати Російська Федерація.