ua en ru

До фінансування ІДІЛ може бути причетна європейська компанія

До фінансування ІДІЛ може бути причетна європейська компанія Фото: ІДІЛ

Факт був встановлений у ході внутрішньої перевірки

Компанія LafargeHolcim зізналася, що фінансувала збройні формування у Сирії заради безпеки співробітників свого заводу, розташованого на території країни. Це випливає з заяви, опублікованої сьогодні, 2 березня, на сайті компанії.

Згідно з ним, цей факт був встановлений у ході внутрішньої перевірки, проведеної після публікацій у ЗМІ протягом 2016 року про те, що факти фінансування терористів сирійським заводом в Сирії мали місце.

"Погіршення політичної ситуації в Сирії створює дуже складні завдання щодо забезпечення безперебійної роботи заводу і безпеки його співробітників. Іноді різні збройні угруповання брали під контроль або прагнули контролювати зони навколо заводу. Розслідування показало, що місцева компанія надала кошти третім особам, щоб досягти угоди з низкою цих збройних груп, в тому числі тих, хто перебуває під санкціями, з метою підтримки роботи (заводу, - ред.) і забезпечення безпечного проходу співробітників і забезпечення поставок заводу", - сказано в ньому.

При цьому розслідування не змогло встановити, що це були за угруповання і хто був кінцевим одержувачем цих коштів.

Відзначимо, що французьке видання Le Monde стверджує, що сирійський підрозділ LafargeHolcim платило бойовикам ІД. За їхньою інформацією, з 2013 року ІД змушувало керівництво заводу платити за безперешкодний пропуск вантажівок підприємства по дорогах, що знаходяться під його контролем. Це тривало до тих пір, поки завод не припинив свою діяльність 19 вересня 2014 року, коли бойовики повністю захопили цю територію.

LafargeHolcim - один з найбільших виробників будматеріалів, в тому числі цементу, нерудних матеріалів і бетону. Компанія присутня в 90 країнах світу. Її штаб-квартира розташовується в Швейцарії.

Нагадаємо, в місті Інгольштадт в Баварії поліція затримала громадянина Росії, якого підозрюють у фінансовій підтримці терористичної організації "Ісламська держава".