ua en ru

Фінансування ремонту теплотрас в 14 млрд грн дозволить Україні через кілька років заощадити 5 млрд куб. м. російського газу, - Близнюк

Якщо держава знайде можливість профінансувати ремонт теплотрас в 14 млрд грн, вже через кілька років Україна зможе заощадити 5 млрд куб. м. росссийского газу. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив міністр регіонального розвитку та будівництва житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо ми зараз втрачаємо 10% як мінімум (виробленого тепла) на котельнях, 20% як мінімум в мережах, 50% як мінімум в будинках, то нам треба вкласти кошти, щоб ми не втратили. Якщо ми це втрачати не будемо, то нам треба буде менше газу витрачати на котельнях, і людям, які утеплять... приміщення... менше треба буде енергетики, щоб утеплити це приміщення, і тоді ми заощадимо 5 млрд куб. м. газу, якого у нас немає, який ми купуємо у Росії", - сказав Близнюк.
Він підкреслив, що на сьогоднішній день теплокомуненерго в рік споживають близько 12 млрд куб. м. газу, і можливість такої економії була б дуже корисною для України. В той же час, він підкреслив, що за відсутності коштів і необхідності витрат на ремонт тепломереж на рівні 14 млрд грн, Мінрегіон разом з урядом стоїть перед вибором - закладати ці кошти на ремонт тепломереж, або на передбачення пільг і субсидій, або ж на закладання компенсації різниці тарифів для населення.
Крім того, Близнюк підкреслив, що проектом бюджету на 2012 р. при запитуваних Міністерством 27 млрд грн передбачено лише 1 млрд 950 млн грн на термінові потреби.
"У бюджеті з запиту до 27 млрд, які я подав зі своїм Міністерством, передбачено в першому читанні (закону про держбюджет на 2012 р.) 1 млрд 950 млн, і тому там написано, скільки треба цих коштів, але їх немає... і я реально розумію, що цих коштів не буде" , - сказав міністр.
За його словами, в Україні експлуатується 33 тис. км тепломереж, 16% від загальної кількості яких, а це більше 5,4 тис. км, значно зношені, 77 тис. котлів (21%) експлуатуються понад 20 років. Крім того, він зазначив, що на теплопостачання сьогодні витрачається в 1,5 раз більше умовного палива, ніж у розвинених європейських країнах, при тому, що там тепловтрати в мережах не перевищують показника в 5-8%.