ua en ru

Фінансування наукових досліджень в Україні збільшилося на 40%

Фінансування наукових досліджень в Україні збільшилося на 40% Фото: МОН

Лілія Гриневич також зазначила проблему відтоку молодих науковців за кордон

У 2017 році фінансування наукових досліджень і розробок наукових установ збільшилося майже на 40 % - з 366, 6 мільйонів гривень до 507,4 мільйонів гривень. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства освіти і науки України.

"Зараз фінансування наукових досліджень і розробок у внз відбувається за прозорим конкурсним відбором, що дозволяє вибирати кращі проекти і кращі команди, які здатні їх реалізувати. У минулому році в конкурсі взяли участь 132 навчальні заклади, які подали 834 проекти. З них експертами були відібрані 511, які будуть профінансовані у цьому році", - розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Міністр зазначила, що в 2016 році стартував конкурс для молодих науковців, де їм надали можливість самостійно здійснювати наукові дослідження та розробки. В рамках конкурсу було відібрано 79 молодіжних проектів. У 2017 році їх фінансування складе 28,4 мільйонів гривень. У квітні буде оголошено новий конкурс, на який вже закладено 10 мільйонів гривень.

Так, у 2016 році вищі навчальні заклади, що належать до сфери управління МОН, отримали 4526 охоронних документів, продали 55 ліцензій, видали 1851 монографію, опублікували 8206 статей, отримали понад 144 тисяч цитувань у міжнародних базах, підготували понад 100 тисяч публікацій у фахових виданнях.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство освіти і науки України (МОН) анулювало ліцензії 71 вищого навчального закладу, які розташовані на тимчасово непідконтрольній органам державної влади України на території Донецької і Луганської областей, а також на тимчасово окупованих територіях АР Крим та міста Севастополя.