ua en ru

Фінансування держпрограми "Нанотехнології та наноматеріали" буде зменшено на 450 млн грн

Фінансування державної програми "Нанотехнології та наноматеріали" буде зменшено майже на 450 млн грн. Зменшення фінансування програми було схвалено прем'єр-міністром України Миколою Азаровим з пропозицією голови Держкомітету з питань науки, інновацій та інформатизації (Госкомнаукі) Володимира Семиноженка, пише "Комерсант-Україна".
У новому варіанті програми В.Семиноженко запропонував фінансувати лише два з дев'яти напрямків - нанофотоніку і наноелектроніку. Зокрема, мова йде про виробництво в Україні світлодіодних джерел освітлення, надчутливих сенсорів і нанокомп'ютер. При цьому держава не буде забезпечувати дослідження з цілої низки напрямків, що стосуються, наприклад, біологічної безпеки наноматеріалів, вивчення їх впливу на організм людини. Загальне фінансування програми планується зменшити до 1,4 млрд грн. На думку В.Семиноженка, це забезпечить ефективність бюджетних витрат: "У попередньому варіанті програми у нас було 28 розпорядників коштів! І ніякого контролю, куди пішли гроші". Відзначимо, що в 2010 р. на реалізацію програми з бюджету було виділено 37,1 млн грн. Головним замовником і координатором заходів пропонується призначити Госкомнаукі - раніше ці функції виконувало Міносвіти.
Нагадаємо, державна програма була затверджена Кабміном 28 жовтня 2009 р. обсяг її фінансування становив близько 1,847 млрд грн. У рамках реалізації програми, починаючи з 2010 р. в Україні планувалося почати розробку нанокристалічних сонячних батарей і Фотоприлад, а також побудувати до 2014 р. в Києві, Львові, Харкові та Донецьку науково-освітні центри підготовки магістрів та аспірантів за спеціальністю "Нанотехнології".