ua en ru

Financial Times: Україна навряд чи витримає "третій Майдан"

Financial Times: Україна навряд чи витримає "третій Майдан" Фото: FT вважає, що майбутнє реформ в Україні тепер ще більше залежить від Петра Порошенка

FT оцінює ситуацію в Україні як небезпечну

Україна навряд чи витримає "третій Майдан" у разі колапсу орієнтовану на євроінтеграцію владу країни. Про це йдеться в редакційній статті міжнародної ділової газети Financial Times.

Видання пише, що на сьогодні в Україні виникає небезпека повторення історії з революціями на Майдані. Зокрема, політична криза та уповільнення реформ FT пов'язує з протиріччями між президентом Петром Порошенком і вже колишнім прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.


"На сьогоднішній день ситуація в країні набагато більш небезпечна порівняно з тим, що відбувалося 10 років тому (провал Помаранчевої революції, що пізніше дозволило проросійськи налаштованому Віктору Януковичу очолити країну в 2010 році, - ред.). Росія робить все можливе для того, щоб дестабілізувати свого сусіда. Колапс прозахідного керівництва в Києві буде означати перемогу Москви у її геополітичній боротьбі за відновлення свого впливу в пострадянських республіках. І не ясно, чи витримає Україна третій Майдан", - пише видання.

Крім того, FT припускає, що уряд Володимира Гройсмана, ймовірно, буде менше реформаторським, ніж Кабмін його попередника, так як в його склад не увійшли реформатори Айварас Абромавічус і Наталя Яресько.

"Майбутнє проекту реформ в Україні тепер буде ще більше залежати від рішень президента. В останні кілька місяців з'явилися сумніви в тому, що Порошенко готовий віддалитися від свого минулого мільярдера і бізнесмена", - зазначає Financial Times.

Також видання пише, що президент РФ Володимир Путін з вересня 2015 року послабив військовий тиск на сході України, "очевидно сподіваючись, що зробив достатньо для того, щоб нове керівництво в Києві зазнало фіаско".

Нагадаємо, Гройсман пообіцяв за місяць підготувати антикризовий план.