ua en ru

Філатов витрачає десятки мільйонів гривень на святкові заходи в Дніпрі, - розслідування

Філатов витрачає десятки мільйонів гривень на святкові заходи в Дніпрі, - розслідування Борис Філатов (фото - dpchas.com.ua)

За даними журналістів, у Дніпрі на свята витрачаються мільйони бюджетних коштів

У Дніпрі на свята витрачаються мільйони бюджетних гривень, а до масових заходів штампують "сувенірку" з іменем мера Філатова. Про це йдеться в статті Олега Гусака "Видовища замість хліба: Скільки Філатов розфестивалив бюджетних коштів" Depo.ua.

Автор підрахував, що дорожче всього міському бюджету Дніпра в 2017 році обійшлися такі свята як День міста – 3,6 млн грн і День Незалежності - 3,8 млн грн. Інші свята обійшлися дешевше: 8 Березня - 1,95 млн грн, "Масляна" - 1,3 млн грн, День молоді - 1,3 млн грн, День сім'ї - 950 тис. грн, День подяки – 370 тис грн, а День конституції України - 264 тис. грн.

"Втім, крім свят, мерія підтримала ще й купу інших культурних заходів, зокрема фестивалів. І у витратах на них у Філатова, схоже, не дуже собі відмовляли. Що, власне, і не дивно, тому що голова міста не забував на них про себе нагадати. Найдорожчим вийшов Міжнародний джазовий фестиваль "Джаз на Дніпрі", який впритул наблизився до Дня Незалежності – на цей захід місто витратило 3,79 млн грн. Арт-проект "Вечір Пірса" обійшовся в 2,2 млн грн. "Дніпро-місто художників" - в 1,98 млн грн, Міжнародний фестиваль театрів ляльок "ДніпроПаппетФест" - 1,4 млн грн, а Міжнародний фестиваль блогерів - 897 тис. грн. Ще були Міжнародний фестиваль авторської пісні імені Галича "Хмари" за 886 тис. грн і "Самар-Дніпро-Фест" за 879 тис. грн, "Європейський музичний форум" - 700 тис. грн і створення аудіовізуального твору "Пори року" - 750 тис. грн, а також – двічі – проект "Народна філармонія" за 1,4 млн грн і 3,8 млн грн", - йдеться у статті.

Майже непомітними у фінансовому плані, за даними автора, був захід до "Купала" на 121 тис. грн.

У статті також підраховано, що з початку 2017 року в Дніпрі комунальним підприємством "Організаційно-аналітична служба", комунальним підприємством "Етнографічні парки Дніпра" та департаментом гуманітарної політики Дніпровської міськради було укладено 20 договорів на проведення свят на загальну суму 29,6 млн гривень.

"Крім цього, департамент гуманітарної політики мав наміру укласти договори по трьох тендерах на проведення свят в жовтні і листопаді 2017 року загальною сумою в 2,42 млн гривень", - йдеться в матеріалі.

Автор також зазначає, що тендери на проведення розважальних заходів у Дніпрі стабільно виграє "невеликий пул фірм".

"Наприклад, приватне підприємство "Творча агенція "Майстерня подій" виграла вже чотири тендери від департаменту гуманітарної політики міськради на загальну суму 5,4 млн гривень. Два тендери комунального підприємства "Етнографічні парки Дніпра" виграв ФОП "Бартенєва Марина Миколаївна" на загальну суму мільйон гривень", - йдеться в статті.

Автор матеріалу вказує, що в марафоні свят і фестивалів також "робиться акцент на особистий піар Філатова". На масових заходах постійно можна побачити "іменні" рекламні банери та сувенірну продукцію зі словами "Ваш Борис Філатов".

"Іменна" програма мера "Культурна столиця" успішно реалізується, і гроші на неї виділяються із завидною регулярністю. Втім, повсякденне життя міста, на вулицях якого не завжди можна знайти урни для сміття, навряд чи можна назвати культурним. І на інші статті видатків гроші можуть виділятися з таким запізненням, коли вони вже не потрібні", - підсумовує автор статті.