ua en ru

Філарет оголосив про початок переговорів про об'єднання церков

Філарет оголосив про початок переговорів про об'єднання церков Фото: Філарет (РБК-Україна)

Надання Томосу про автокефалію буде після Собору на наступному засіданні Синоду Константинопольського патріархату

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Патріарх Київський Філарет повідомив про початок переговорів про об'єднання трьох церков в Україні. Про це він сказав у ході брифінгу в четвер, 11 жовтня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Щойно відбулось засідання синоду Вселенського патріархату, на якому розглядалось українське питання. Як ви знаєте, головним питанням для нас є створення в Україні єдиної помісної церкви. Але для того, щоб створити цю церкву потрібно об’єднатись трьом церквам в обдну. Для цього треба виконати деякі важливі речі", - повідомив Філарет.

За його словами, умовою було зняття анафеми з Філарета.

"Тепер це рішення про недійсність про всіх цих заборон дає можливість об’єднатись з архієреями Московського патріархату. Тобто тепер ми, архіереї трьох церков, є законними і канонічними. Можемо при нашій добрій волі можемо об’єднатись в одну українську православну церков, яка потім буде визнана Вселенським патріархатом. Але Томос про Автокефалію ми отримаємо від Вселенського патріарха", - повідомив він.

Патріарх наголосив, що об’єднання церков буде відбуватись лише добровільно.

"Протистояння хоче Москва. Ми хочемо, щоб вся православна церква була єдина, але не давала приводу для зовнішнього втручання".

Патріарх наголосив, що інших умов окрім об’єднання церков немає для отримання Томосу немає.

Нагадаємо, Вселенський Патріарх продовжує процедуру надання Томосу для Української церкви, повідомив представник Константинополя, митрополит Гальський Еммануїл.

Додамо, священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета.