ua en ru

ФГВФО уповноважив Фідобанк виконати зобов'язання перед вкладниками Промекономбанку

Донецький Промекономбанк може стати першою неплатоспроможною установою, якій в цьому році вдасться залучити інвестора. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Відзначається, що Фідобанк, що належить Олександру Адаричу, оголосив про те, що виграв конкурс Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і тепер отримає частину активів і пасивів банку-банкрута.

"Це не покупка банку (Промекономбанку. - ред.), Фідобанк бере на себе частину активів і пасивів - усі "застраховані" депозити, так як їх виплата Фондом не проводилася, а також майже весь кредитний портфель. Фідобанк нічого не платить за ці портфелі, оскільки сума застрахованих депозитів вища активів і ці активи беруться з колосальними ризиками", - повідомив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

За словами Оленчика, інших реальних претендентів на санацію Промекономбанку не було, тому що основні активи установи знаходяться в зоні АТО. Зазначимо, що першим банком на активи і пасиви якого був знайдений покупець, був Банк Форум, проте Альфа-банк, який виграв конкурс, так і не підписав з ФГВФО договір, тому НБУ був змушений відправити Банк Форум на ліквідацію.

У Фідобанку своє рішення пояснюють можливістю розширити клієнтську базу. Для Адарича такий метод розвитку бізнесу звичний - це третя його інвестиція на банківському ринку. До 2012 року він володів невеликим Євробанком, а потім його група компаній придбала у шведська SEB Group належав їй СЕБ Банк. В квітні 2013-го він купив у австрійської Erste Group, Ерсте Банк. Потім вони були об'єднані під брендом Фідобанк. Євробанк розвивається самостійно.

Промекономбанк на 1 липня займав 108-е місце за активами. Проблеми у нього почалися в січні, 22 травня у нього була введена тимчасова адміністрація. Головний офіс банку знаходиться в Донецьку, а загальна мережа складається з 11 відділень. Його найбільшим акціонером була компанія "Супрім-К", якій належало 42,49% акцій.

Фідобанк прийняв на себе зобов'язання Промекономбанку за внесками та договорами банківських рахунків фізосіб у розмірі до 200 тис. грн в еквіваленті по кожному клієнту, включаючи депозитні сертифікати. Коли в Промекономбанк була введена тимчасова адміністрація, загальна сума таких внесків становила 593,6 млн грн. Детальніше