ua en ru

ФГВФО може врятувати ще один неплатоспроможний банк

Антимонопольний комітет дозволив "Українській бізнес групі" (UBG) отримати контроль над перехідним банком, створеним Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) для виведення з ринку неплатоспроможного "Омега Банку". Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Повідомляється, що UBG дали дозвіл на придбання понад 50% статутного капіталу перехідного банку. Відзначимо, що спочатку UBG була створена Русланом Демчаком, але в 2011 р. він вийшов зі складу її засновників. Зараз власником і керівником UBG є Олександр Стецюк.

В UBG не змогли пояснити FinMaidan причину інтересу саме до "Омега Банку". "Поки це тільки попередня інформація. Повинно відбутися придбання як таке, після цього будуть відомі деталі по всіх процедурних моментах", - повідомила FinMaidan директор департаменту маркетингу UBG Юлія Бенцлер.

Зазначимо, що фінансисти ще в кінці 2014 р. розповідали FinMaidan, що Демчак шукає банк для покупки. "Ми не зрозуміли, навіщо йому банк, мабуть, він і сам не розуміє", - заявив FinMaidan один з провідних інвестбанкірів.

Нагадаємо, що для UBG це не перша банківська інвестиція. Раніше в групу входив "Ерде Банк". Проте в 2012 р. він був визнаний неплатоспроможним, а в січні 2013 р. почалася його ліквідація.

"Омега Банк" був створений у 1991 році під назвою "Інтелект". У 1996-му його придбали засновники Приватбанку і він змінив назву на "Київ-Приват". У 2001 р. банк викупила страхова група "ТАС" Сергія Тігіпка, і установа стала ТАС-Комерцбанком. У 2007 році шведський Swedbank купив 100% ТАС-Комерцбанку і ТАС-Інвестбанку у Сергія Тігіпка за 735 млн дол. Установи були об'єднані в Сведбанк. У 2013 р. інвестор покинув Україну і продала "дочку" Миколі Лагуну, що перейменував її в "Омега Банк". У 2015 р. регулятивний капітал "Омега Банку" став негативним, власник не підтримав його, тому установа збанкрутувала.