ua en ru

ФГВФО попередив про новий вид шахрайства з клієнтами неплатоспроможних банків

ФГВФО попередив про новий вид шахрайства з клієнтами неплатоспроможних банків Фото: вексель (H_Demyanenko twitter)

Шахраї використовують видачу векселів, якими пропонують розрахуватися з банками

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) застерігає клієнтів неплатоспроможних банків від нової шахрайської схеми з використанням векселів. Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

Зокрема, у фонді розповіли про якийсь обслуговуючому кооперативі, зареєстрованому в Яремче (Івано-Франківська область). Зазначений кооператив пропонує позичальникам векселі, якими останні можуть сплатити свою заборгованість перед неплатоспроможними банками.

Однак, незважаючи на те, що вексель є платіжним засобом, пояснюють у фонді, можливість таких розрахунків повинна бути прописана в кредитному договорі, чого в договорах, що перебувають в управлінні Фонду гарантування, не передбачено.

Інша схема спрямована на кредиторами неплатоспроможних банків. Їм пропонують стати учасниками схеми, в результаті якої в рахунок задоволення кредиторських вимог передається частина майна неплатоспроможного банку. В якості гарантії, надається відповідне фальшиве повідомлення, підписане нібито посадовими особами Фонду гарантування.

У відповідь на цю схему ФГВФО підкреслив, що ніколи не здійснює розрахунки майном неплатоспроможних банків, оскільки це суперечить вимогам Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Фонд гарантування закликає тих, кому треті особи пропонують сумнівні з точки зору законності послуги, повідомляти про ці факти в департамент розслідування протиправних діянь ФГВФО по телефону: 044-333-36-08.

Нагадаємо, у листопаді минулого року співробітники Національної поліції затримали в Одесі організатора фінансової піраміди.