ua en ru

ФГВФО запропонує Нацбанку ліквідувати "Дельта банк"

ФГВФО запропонує Нацбанку ліквідувати "Дельта банк" Фото: "Дельта банк"

ФГВФО ініціює ліквідацію "Дельта банку"

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) звернутися до Національного банку України. з пропозицією ліквідувати АТ "Дельта банк". Про це йдеться в повідомленні прес-служби ФГВФО.

У фонді вважають, що ліквідація банку є єдиним можливим способом його виведення з ринку.

"Це пов'язано з тим, що з восьми кваліфікованих інвесторів, конкурсні пропозиції надали тільки два інвестора. Один з них не був допущений до конкурсу з-за несплати гарантійного внеску, а пропозиція іншого не відповідала принципу найменших витрат для Фонду гарантування. Зокрема, пропозицію потенційного переможця передбачала докапіталізацію перехідного банку у сумі 3,1 млрд грн, яку здійснить Кабінет міністрів України. Фонд гарантування сьогодні офіційно не отримав повідомлення про прийняття такого урядового рішення", - йдеться в повідомленні.

Згідно з конкурсною пропозицією потенційний переможець планував реструктуризувати на 10 років зобов'язання перед НБУ і державними банками на суму 13,1 млрд грн. На запит ФГВФО жоден кредитор "Дельта банку" не підтвердив узгодження з ним умов реструктуризації. Більш того, конкурсна пропозиція передбачала пролонгацію гарантованих вкладів фізичних осіб на термін не менше 3 років, що також суперечить чинному законодавству і буде мати негативні соціальні наслідки.

"Враховуючи викладене, створений перехідний банк зажадав би значної суми додаткового фінансування. Фонд гарантування звернувся до потенційного переможця конкурсу з рекомендацією привести конкурсну пропозицію у відповідність фактичного стану справ. Проте було отримано відмову щодо внесення змін. Крім того, Фонд гарантування не отримав від інвестора відповідного дозволу АМКУ на концентрацію суб'єктів господарювання, а НБУ своїм рішенням заборонив йому придбання істотної участі в перехідному банку", - зазначили у відомстві.

Нагадаємо, у березні Національний банк України визнав "Дельта банк" неплатоспроможним.