ua en ru

ФДМУ: У Харківській обл. виявлено 53,9 км газопроводів, які не мають балансового відображення.

На території м. Харкова та Харківської області станом на 30 вересня 2009 р. було виявлено 53,9 км газопроводів та 28 споруд на них, які не мають балансового відображення. Відповідні результати інвентаризації об'єктів газопостачання оприлюднила сьогодні прес-служба Фонду державного майна України. За інформацією ФДМУ, на цей час підприємствами з газопостачання та газифікації разом з органами місцевого самоврядування проводиться робота по визначенню балансоутримувачів об'єктів газопостачання.

Для забезпечення безаварійної експлуатації систем газопостачання міста та області, відповідно до вимог правил безпеки газопостачання України, ВАТ "Харківгаз" і ВАТ "Харківміськгаз" здійснюють технічне обслуговування безгосподарних об'єктів газопостачання до визначення їх балансової приналежності.

На засіданні робочої групи з інвентаризації об'єктів газопостачання, яке відбулось 10 березня 2010 р., було затверджено звіт про підсумки проведених заходів по обліку об'єктів газопостачання, які використовуються для розподілу природного газу в м. Харкові та Харківській області. Відповідно до звіту на території м. Харкова та Харківської області розташовані 15030,7 км розподільних газопроводів високого, середнього та низького тиску та 7166 одиниць споруд та обладнання на них. Підприємствами з газопостачання та газифікації експлуатується 96 одиниць спецтранспорту державної власності.

За результатами роботи робочої групи було вирішено звернутись до Міністерства палива та енергетики України як до органу державної влади, що здійснює управління об'єктами газопостачання державної власності, з проханням вжити всіх необхідних заходів щодо впорядкування, розробки та надання роз'яснень стосовно застосування на практиці механізму передачі газопроводів права комунальної власності та тих, що збудовані за кошти державного, місцевих бюджетів, коштів населення та інших інвесторів у державну власність.