ua en ru

ФДМУ сподівається відновити приватизацію 4 обленерго у червні-липні 2010 р.

Фонд державного майна України (ФДМУ) сподівається у червні-липні 2010 р. відновити приватизацію 4 обленерго, які були зняті з продажу. Про це журналістам повідомив заступник голови ФДМУ Юрій Яковлєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогодні ми плануємо поновити продаж всіх 4 компаній ("Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго", "Полтаваобленерго", "Одесаобленерго"). Терміни? Ми хотіли б, щоб це був червень місяць. Тобто червень - це торги. Сподіваємося, що так і буде. Це більш-менш реальний термін. Залежить, в принципі, лише від погодження з Кабміном України саме термінів виставлення на продаж. Там у нас все готове. Оцінка буде станом на 30 квітня. У травні ми можемо дати публікацію, і через місяць торги. Єдине питання, яке тут стратегічне треба вирішити - це виставляти їх єдиним пакетом, або дробити. У нас є різні думки. Є аргументи і за і проти. Друге - терміни. Велика за обсягом вартість цих пакетів, - це велике навантаження на ринок. Крім того, що виставити пакети, треба бути впевненими, що на ринку є ресурс відповідний грошовий. Тому можливо, вони не будуть виставлятися одночасно з інтервалом у кілька днів, а можливо, ми цей процес розтягнемо на місяць чи півтора", - сказав Ю.Яковлєв.
Щодо стартової ціни продажу акцій обленерго, Ю.Яковлєв повідомив, що вона визначатиметься за ринковою ціною. "Ці пакети акцій можуть виставлятися за ринковою ціною. Це найвища ціна, яку можна отримати трьома способами оцінки, згідно з затвердженою методикою ... є стандартизована оцінка, згідно з якою вартість акцій розраховується як вартість активів на одну акцію, а є вартість ринкова. На сьогодні ринкова вартість перевищує стандартизовану оцінку у 2-3 рази по цим компаніям", - пояснив Ю.Яковлєв.
Він також відзначив, що подрібнення пакетів акцій для швидшого продажу стосуватиметься виключно акцій "Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго", "Полтаваобленерго", тоді як акції "Одесаобленерго" продаватимуться одним пакетом. "На "Одесаобленерго" дійсно збереглася інтрига, причому серйозна, тому там буде продаватися цілий пакет. Там подрібнення пакету неактуальне, і навіть небезпечне. Що стосується пакетів решти трьох, то там контроль над компаніями вже здобуто певними структурами. Там не можлива конкуренція між великими компаніями, можлива конкуренція між дрібними інвесторами. Тому ми ще думаємо, як виставляти ці пакети", - сказав Ю.Яковлєв.