ua en ru

Фонд держмайна вніс до бюджету 118,5 млрд гривень за роки незалежності України

Фонд держмайна вніс до бюджету 118,5 млрд гривень за роки незалежності України Фото: ФДМУ (УНІАН)

За ці роки роздержавлено 130 тисяч об'єктів, створено 11 тисяч акціонерних товариств

За роки незалежності України Фонд державного майна загалом залучив в економіку держави 118,5 мільярдів гривень. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

"За роки роботи Фонд забезпечив такі надходження: приватизація - 64,2 млрд гривень, плюс 1,34 млрд за останні дні від приватизації трьох пакетів акцій об'єктів енергетики (Донецькобленерго, Західенерго та Київенерго); оренда державного майна - 10,25 млрд гривень; дивіденди на корпоративні права держави - 9,15 млрд гривень; інвестиції на приватизовані підприємства - 33,5 млрд гривень; всього 118,5 млрд гривень", - йдеться в повідомленні.

За даними Фонду, за ці роки роздержавлено 130 тисяч об'єктів, створено 11 тисяч акціонерних товариств.

"Сьогодні до продажу Фонд пропонує 1297 об'єктів. На контролі ФДМУ перебуває 12,4 тис. договорів купівлі-продажу. З них за всі роки розірвано за невиконання умов усього 2,8%. За роки роботи Фонду укладено 19,2 тис. договорів оренди. Сьогодні пропонуємо в оренду ще 5 366 об'єктів", - відзвітували у відомстві.

У ФДМУ також додали, що планують закінчити малу приватизацію за 3 роки, продавати й передавати в оренду держмайно під проекти зеленої енергетики, провести нові закони про приватизацію й оренду держмайна, запровадити продаж та оренду держоб'єктів через систему ProZorro.Продажі, а також залучити ефективних інвесторів на Одеський припортовий завод, Центренерго тощо.

Як відомо, Фонд державного майна України утворено Постановою Кабінету Міністрів Української РСР 19 серпня 1991 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ФДМУ продав державний (25%) пакет акцій ПАТ ДТЕК "Західенерго" за 417,164 млн гривень.