ua en ru

ФДМУ запропонував ДТЕК провести незалежну оцінку 45,1% акцій в "Західенерго"

Фонд державного майна України запропонував енергетичного холдингу ДТЕК провести незалежну оцінку державної частки в 45,103% енергогенеруючої компанії «Західенерго». Таке рішення ухвалене сьогодні на засіданні конкурсної комісії з приватизації.
«ДТЕК запропонував за акції 1 млрд 932 млн 100 тис. грн при стартовій ціні пакета 1,932 млрд грн. Тобто на 100 тис. грн більше», - повідомив представник конкурсної комісії.
Приватизація «Західенерго» пройшла за процедурою конкурсу з одним учасником, так як заявка надійшла лише від компанії ДТЕК. Якщо претендент погодиться з вартістю акцій, визначеною за результатами незалежної оцінки, тоді Фонд держмайна підпише з ним договір купівлі-продажу. На проведення конкурсу з відбору оцінювача і визначення ціни пакета, на думку експертів, буде потрібно приблизно 1,5 місяця.
Фонд державного майна оголосив конкурс з продажу 45,103% акцій «Західенерго» 5 жовтня. Покупець акцій повинен у межах корпоративних прав погасити за 6 місяців прострочену кредиторську заборгованість підприємства і борги за кредитами, виданими під гарантію уряду, не допускати затримок бюджетних і соціальних платежів, поставляти на ТЕС мінімум 70% українського вугілля. Умовами конкурсу передбачено збереження в 2011-2016 роках встановленої потужності Бурштинської ТЕС на рівні не менше 2310 МВт, Ладижинській - 1800 МВт, Добротвірської - 500 МВт. Новий власник пакета акцій бере зобов'язання щодо реконструкції та модернізації ТЕС. Він також зобов'язується реалізувати комплекс заходів у природоохоронній та соціальній сферах, які увійшли в умови приватизації і підготовлених за участю профспілок і місцевих органів влади.
«Західенерго» 2008-2010 роки працювала зі збитками. Прибуток за 1 півріччя 2011 року досягла 270,214 млн грн, кредиторська заборгованість 2,698 млрд грн, дебіторська 731,702 млн грн.
Підготовка конкурсів з продажу української генерації велася з літа. Відбулася серія заходів по залученню інвесторів, у тому числі круглий стіл з питань приватизації в Брюсселі і телеміст «Київ-Франкфурт-Нью-Йорк». Інформацію по генеруючим підприємствам запросили п'ять компаній.
За оцінками інвестгрупи «Сократ», в перерахунку на акції заявлена ціна «Західенерго» була на 30% вище ринкової. На думку головного інвестстратегії ФГ БКС Максима Шеїна, вартість українських генерацій повинна бути мінімум на третину нижче. Міжнародна консалтингова компанія Ernst & Young оцінила 45,103% акцій «Західенерго» в 207,5 млн дол., що приблизно на 35 млн дол. менше початкової ціни.