ua en ru

ФДМУ почав підготовку до приватизації Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК, - джерело

Фонд держмайна України (ФДМУ), на балансі якого знаходяться основні фонди Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК, вже почав підготовку до приватизації. Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело у відомстві.

"На базі підприємств будуть утворені акціонерні товариства. Їх засновниками виступлять ФДМУ і нинішній орендар. Частки засновників будуть визначені після оцінки майна. Але держава зможе розраховувати тільки на вартість майна, спочатку переданого в оренду", - зазначило джерело.

Він не виключив, що "державна частка може не дотягнути" до контрольного пакета.

"На момент укладення договору оренди майно цих підприємств оцінювалося в одну суму, а зараз - в іншу завдяки інвестиціям, модернізації та вдосконаленням", - розповів він.

Офіційно в ФДМ дану інформацію не коментують.

Кабінет міністрів вніс Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ГМК) в список об'єктів, що підлягають приватизації в 2013 р., що випливає з оприлюдненого вчора на сайті уряду постанови N846 від 9 жовтня. З вересня 2004 р. і по сьогоднішній день цілісні майнові комплекси цих підприємств перебувають в оренді "Кримського титану", який з минулого року повністю контролює компанія Ostchem (входить в Group DF Дмитра Фірташа).

За даними "Кримського титану" і ФДМ, тільки у 2004-2011 роках структури Group DF вклали в розвиток Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК понад 500 млн грн, які пішли на закупівлю нових гірничодобувних машин, оновлення збагачувального, монтажного та енергетичного обладнання. У прес-службі групи вчора заявили, що компанія зацікавлена взяти участь у приватизації цих підприємств.

"Стратегія Group DF в титановому бізнесі полягає в консолідації українських титанових активів у вертикально інтегрований холдинг",- повідомили в компанії.

Нагадаємо, зараз Group DF вже володіє Междуреченським ГЗК і підприємством "Валкі-Ільменіт". Крім того, лояльні групі менеджери управляють державними Запорізьким титано-магнієвим комбінатом та "Сумихімпромом", про бажання придбати які неодноразово заявляв Дмитро Фірташ.

Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК базуються на найбільших у Європі родовищах титано-цирконієвих руд, зазначає головний науковий співробітник Фізико-технологічного інституту металів та сплавів НАН Валерій Мазур (міністр промисловості в 1995-1997 роках).

"Це унікальні, безцінні підприємства-монополісти. Вони забезпечують сировиною титанову, електродну, вогнетривку, керамічну, хімічну, лакофарбову промисловості України, держав ближнього і далекого зарубіжжя",- говорить він. За його оцінками, річний прибуток Іршанського Гзк становить приблизно 150 млн дол., Вільногірського ГМК - 200 млн дол. "Оренда цих комбінатів сьогодні становить 9 млн грн у місяць або приблизно 5% від суми чистого прибутку",- говорить він.

Член спецкомісії Верховної ради з питань приватизації Віталій Немилостивий (колишній заступник міністра промислової політики) вважає, що в разі оголошення відкритого тендеру на Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК можуть претендувати як російські компанії в особі "ВСМПО-Авісма", так і західні та азійські. Втім, офіційно про свій інтерес до цих активів представники названих потенційних інвесторів не заявляли.

Однак, на думку учасників ринку, зараз не найкращий час для продавця. "На сьогоднішній день ціни на ільменіт у світі знаходяться на найнижчому рівні за останні кілька років. Якщо ми в січні-лютому продавали по 300-340 дол.-т, то зараз - за 220-230 дол.-т. І учасники ринку очікують зростання цін на продукцію не раніше другої половини 2014 року",- відзначає гендиректор гірничодобувної компанії "Велта" Андрій Бродський.