ua en ru

ФДМ працює над зміною системи продажу на більш прозору і ефективну, - Білоус

ФДМ працює над зміною системи продажу на більш прозору і ефективну, - Білоус Фото: Ігор Білоус

Команда Фонду держмайна (ФДМ) ставить перед собою мету не тільки у продажу об'єктів, але і у зміні системи продажів на більш прозору та ефективну. Про це інтерв'ю "РБК-Україна" заявив глава ФДМ Ігор Білоус.

"Наприклад, ФДМ заборонив продаж частинами - спочатку 10%, потім 25% і так далі. При такій системі інші інвестори не хотіли заходити зі своїми маленькими пакетами і конкурувати всередині компанії, яку де-факто вони не можуть контролювати", - зазначив Білоус.

За словами голови ФДМ, нинішня модель взагалі не передбачає адресної приватизації, і передбачити, хто саме переможе в конкурсі, неможливо.

"Нещодавно ми показали всьому світу, що таке прозора приватизація: участь в аукціонах з продажу двох гідроелектростанцій в Миколаївській області взяли по 16 потенційних інвесторів, у тому числі з-за кордону. Деякі з них були впевнені у своїй перемозі, але перемогли інші - ті, про кого думали, що вони не зможуть перемогти. Це були українські інвестори. Найцікавіше, як зросла ціна. Одну станцію ми оцінили на старті в 10 млн, другу - в 13, а продали за 52 і 64 мільйони відповідно. І знаєте, як швидко це сталося? Я не встиг пройти 10 метрів зі свого кабінету в кімнату, де проходив аукціон, як все вже відбулося. При продажу "Криворіжсталі" на торгах було 78 кроків, а тут з невеликими і не занадто дорогими об'єктами - 25 кроків. І жодних зауважень до мене не було, ніхто не звинуватив ФДМ, що ми комусь підіграли. Саме так і повинно бути", - підкреслив він.