ua en ru

У лютому Жашківська міськрада вирішуватиме долю інфраструктурних проектів міста

У лютому Жашківська міськрада вирішуватиме долю інфраструктурних проектів міста Фото: сонячна електростанція (pixabay.com)

У лютому депутати Жашківської Міської ради Черкаської області, а також члени її Комісії з питань землевпорядкування, будівництва, торговельно-побутового обслуговування та екології розглянуть питання відведення земельної ділянки площею 64,7 га для будівництва сонячної електростанції потужністю 20 МВт, а також комплексу очисних каналізаційних споруд м. Жашків. Про це повідомляє прес-служба ТОВ "Енерго Імпульс Україна".

Як стало відомо із прес-релізу інвестора проекту ТОВ "Енерго Імпульс Україна", розгляд питання триває вже більше трьох місяців, що ставить під сумнів можливість реалізувати ці важливі інфраструктурні об’єкти для Жашкова та Черкаської області в цілому.

13 листопада 2017 року у Жашківську міську раду було направлено Клопотання про відведення ділянки. 7 грудня 2017 року відбулося перше засідання Комісії із землевпорядкування, на якому інвестор надав повне роз’яснення щодо планів реалізації проекту сонячної електростанції і комплексу очисних споруд. 18 грудня 2017 року проект очисних споруд пройшов громадські слухання та отримав підтримку територіальної громади, були проведені інженерні вишукування, закінчується перший етап проектування – техніко-економічне обґрунтування очисних споруд.

Проте протягом наступних трьох місяців Комісія з питань землевпорядкування, будівництва, торговельно-побутового обслуговування та екології не прийняла жодного рішення щодо виділення земельної ділянки, що, на думку громади, може свідчити про спеціальне затягування процесу. Представники громади планують звернутися до засобів масової інформації для проведення незалежного журналістського розслідування цієї ситуації.

У офіційному повідомленні на сайті Жашківської міської ради сказано, що "згадана ділянка – це відстійники цукрозаводу площею 64,75 га і є неперспективними землями на окраїні Жашкова. Туди протягом десятків років скидалися нечистоти після виробництва цукрового заводу, а сьогодні – з усього міста. В 2018 році вони опиняться поза законом, оскільки каналізаційні стоки не проходять етап очищення, і з міської казни доведеться сплачувати чималі штрафи за несанкціоноване розміщення відходів".

Необхідність будівництва очисних каналізаційних споруд потужністю 2500 м³/добу також сформульована у офіційні заяві про наміри Жашківського виробничого управління житлово-комунального господарства. Це необхідно для забезпечення охорони навколишнього середовища завдяки припиненню забруднення повітря та підземних вод недостатньо очищеними міськими стічними водами та для використання очищених вод для зрошення.

Відповідно до повідомлення Жашківської міської ради, ділянка вимагає інвестора з планом розвитку території та кільканадцять мільйонів гривень інвестицій для рекультивації. Таким інвестором є ТОВ "Енерго Імпульс Україна", що входить до групи компаній "Пан енерго" і має намір збудувати тут сонячну електростанцію. Також інвестиційний проект генеруватиме суттєві надходження до місцевого бюджету та нові робочі місця.

ТОВ "Енерго Імпульс Україна" неодноразово підтверджувало готовність спільно з міською владою реалізувати проект з будівництва комплексу очисних споруд та вирішити давню проблему міста, а також побудувати сучасний енергетичний об'єкт - сонячну електростанцію.