ua en ru

Федерація єврейських громад України розпочала всеукраїнський проект допомоги євреям в місцях позбавлення волі

Федерація єврейських громад України (ФЕОУ) провела одноденний семінар, присвячений початку роботи Всеукраїнського проекту "Підьон Швуім" для допомоги євреям, які перебувають у місцях позбавлення волі. На семінар були запрошені керівники аналогічних програм, які реалізуються, або реалізувалися в минулому у великих єврейських громадах, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на djc.com.ua.

У цих перших, установчих, зборах взяли участь представники Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя, Херсона, Одеси, Кіровограда, Полтави, Білої Церкви, Києва та Чернівців. Відкриваючи семінар, директор Федерації єврейських громад України Аліна Теплицька підкреслила важливість того , що вперше в історії відродження єврейського життя в Україні програма допомоги євреям в місцях ув'язнення набуває не локальний, а всеукраїнський характер і отримує статус особливого напрямку в діяльності ФЕОУ.

З вітальним словом до керівників общинних програм допомоги євреям групи ризику звернувся головний рабин Дніпропетровська та регіону Шмуель Камінецький, який зазначив, що любавічеських ребе (один із засновників хасидизму) завжди підкреслював важливість підтримки кожного єврея, особливо оступився, що знаходиться в пенітенціарній установі. Він розповів про те, як будучи ще студентом єшиви, був посланий в одну з найсуворіших в'язниць Америки, де утримуються ув'язнені, засуджені до довічного ув'язнення або до надзвичайно тривалих термінів.

Детальніше про сутність програми "Підьон Швуім" розповів Голова Ради ФЕОУ рабин Меїр Стамблер. "Перш за все, ми хочемо вислухати вас , людей уже не перший рік займаються цією благородною справою на локальному рівні, у своїй громаді. Ми хочемо розробити дорожню карту , визначити першочергові цілі, зробити так, щоб кожен єврей, який опинився в місцях позбавлення волі, отримував юридичну та релігійну підтримку, щоб його відвідували, щоб ми знали про його потреби і могли своєчасно надати йому допомогу. Я ставлю першочергову мету зробити так, щоб якомога більша кількість євреїв, бажано все, знаходяться в місцях ув'язнення, отримали до свята Песах мацу, кошерний виноградний сік і Агаду. Під час підготовки цієї конкретної справи ми зберемо цю необхідну інформацію і придбаємо певний досвід", - сказав рабин Стамблер.

На нараді було озвучено, що в даний час в Україні працює 151 пенітенціарну установу, але інформація про єврейські ув'язнених є далеко не по всіх ім. Створення інформаційної бази, її своєчасне оновлення, організація моніторингу та взаємодії з керівництвом системи виконання покарань були визначені як необхідні умови для успішної реалізації програми "Підьон Швуім".

Потім слово було надано меценату програми Калману Пекерману. Він розповів про те, як сам потребував духовної допомоги у важкі періоди свого життя, і про те, що може особисто засвідчити , що багато євреїв виходять з місць ув'язнення духовно відродитися, произведшие переоцінку цінностей, які прагнуть до виконання заповідей. Про велику заслугу, яку отримує кожен, хто виконує місію допомоги в'язням , що прирівнюється до виконання заповіді викупу полонених і людей, що потрапили в рабство, розповів директор Дніпропетровської громади Зеліг Брез.

Учасники семінару перейшли до розробки конкретних заходів за участю юристів, для досягнення цілей, визначених головою Ради ФЕОУ рабином Меїром Стамблер.