ua en ru

ФАС РФ почала перевірку нафтових компаній в 20 регіонах, де є дефіцит або зростання цін на нафтопродукти

Федеральна антимонопольна служба Російської Федерації (ФАС РФ) почала комплексну перевірку нафтових компаній в 20 суб'єктах РФ на предмет виявлення фактів змов і зловживань домінуючим становищем на федеральному і регіональному ринках нафтопродуктів, передає РБК з посиланням на відомство.
Спільно з територіальними управліннями антимонопольне відомство перевірить об'єкти вертикально інтегрованих нафтових компаній (ВІНК), нафтопереробні заводи, а також незалежні автозаправні станції за фактами створення дефіциту та різкого підвищення цін на моторне паливо. Зокрема, ФАС РФ запросить у ВАТ "Лукойл", ВАТ "Газпром нафта", ВАТ "ТНК-ВР Холдинг", ВАТ "НК "Роснефть", ВАТ "Сургутнафтогаз", ВАТ "Татнафта", ВАТ "НК "Альянс", ВАТ "АНК "Башнафта" пояснення про причини виникнення товарного дефіциту в ряді регіонів РФ.
У повідомленні відомства зазначається: "Предметом комплексної перевірки ФАС є причини дефіциту дизельного палива в регіонах і зростання цін на заправках в понад 20 суб'єктах РФ. Метою перевірок є виявлення фактів змов і зловживань домінуючим становищем на федеральному і регіональному ринках нафтопродуктів в РФ".
У разі виявлення фактів створення штучного дефіциту і необгрунтованого зростання цін на регіональних оптових і роздрібних ринках територіальні управління ФАС РФ порушать справи за ознаками порушення антимонопольного законодавства щодо продавців, що реалізують нафтопродукти в опті, дрібному опті і роздробу, підкреслили в антимонопольному відомстві.
Раніше сьогодні голова уряду РФ Володимир Путін доручив всім компетентним відомствам доповісти про причини виникнення в ряді регіонів країни дефіциту на ринку палива. До цього, 25 квітня 2011 р., ФАС прийняла рішення направити попередження керівникам нафтових компаній про необхідність стабілізації ситуації на внутрішньому ринку нафтопродуктів, а також запросити з них пояснення про причини виникнення товарного дефіциту.
Згідно з даними, представленим на нараді керівництва ФАС Росії з представниками Російського паливного союзу (РТС), вертикально інтегрованні нафтові компанії створюють дефіцит шляхом обмеження відпуску нафтопродуктів. За даними РТС, "найбільш несприятлива ситуація складається в Санкт-Петербурзі, Воронежі, Новосибірську, на Сахаліні і Алтайському краї". Керівники паливних спілок та асоціацій позначили основні проблеми на регіональних ринках нафтопродуктів. Головна проблема, на їхню думку, пов'язана з невідповідним зниженням цін в оптовому і роздрібному сегментах. "Якщо великі гравці такі, як "Роснафта","Газпром нафта", і інші знижують роздрібну ціну на 5 руб., то при оптових закупівлях вартість бензину опускається буквально на 1-2 руб. Виходить, що невеликі компанії при таких показниках йдуть у мінус, а на ринку виникає дефіцит", - зазначав, зокрема, президент Алтайського паливного союзу Юрій Матвейко.
Раніше ФАС Росії порушила близько 40 справ на регіональних ринках нафтопродуктів у зв'язку з тим, що регіональні збутові компанії, що входять до ВІНК, завищують оптові ціни на нафтопродукти для незалежних АЗС, у тому числі з посиланням на ціни неконкурентних біржових торгів.