ua en ru

Фармацевтика повинна стати пріоритетною галуззю економіки України, - глава ПАТ "Фармак"

Фармацевтика повинна стати пріоритетною галуззю економіки України, - глава ПАТ "Фармак" Фото: Філя Жебровська

Фармацевтика повинна стати пріоритетною галуззю економіки України. Таку думку висловила керівник лідируючого фармацевтичного підприємства країни ПАТ "Фармак" Філя Жебровська в ході відкриття Восьмого Національного з'їзду фармацевтів України, який проходить у Харкові.

"Якщо б ми отримали такий статус, ми б змогли більш широко займатися локалізацією тих препаратів, які наша фармацевтична галузь не може створити чи відтворити в залежності від патентоспроможності. Але зате може локалізувати їх на своїх потужностях, які сьогодні відповідають всім стандартам, які існують в Європі", - підкреслила Жебровська.

Також вона зазначила, що сьогодні фармацевтичній галузі доводиться адаптуватися під нові умови – військову агресію на сході України, анексію Криму і падіння економіки, а також виконувати нові запити – армії і військової медицини. І відсутність таких умов підтримки галузі з боку держави викликає, щонайменше, подив.

У свою чергу, на її думку, визнання фармацевтики пріоритетною галуззю економіки України на рівні прийняття відповідного нормативного акта дозволило б підприємствам скористатися передбаченими законодавством перевагами, в т. ч. у митній сфері та сфері оподаткування, реалізувати нові інвестиційні проекти. Серед таких проектів, якщо фармацевтика буде включена в список пріоритетних галузей економіки України, Жебровська назвала організацію виробництва дженериків сучасних оригінальних препаратів, високоактивних органічних субстанцій, препаратів генної інженерії, біосимілярів, вакцин і сироваток на умовах локалізації виробництва, що в свою чергу підтримало б науку, в тому числі – утримати молодих вчених в Україні.

Крім того, Жебровська закликала органи державної влади сприяти взаємному визнанню інспекцій GMP та інших механізмів контролю якості між Європою та Україною.

"Нам би хотілося, щоб у рамках всеохоплюючої інтеграції з ЄС, в рамках Асоціації з ЄС було впроваджено взаємне визнання висновків наших інспекцій та інспекцій Європейського союзу. Це б суттєво полегшило б нашу роботу", - сказала вона.