ua en ru

За фабрикацію справ з боку САП соромно навіть детективам НАБ, - адвокат

За фабрикацію справ з боку САП соромно навіть детективам НАБ, - адвокат

За фабрикацію справ з боку Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) соромно навіть детективам Національного антикорупційного бюро (НАБ). Про це заявив адвокат Ігор Черезов на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Нові антикорупційні органи швидко скинули мішуру "нових" і працюють за старими лекалами часів Януковича. Антикорупційна прокуратура стає корупційною. А за фабрикацію справ з боку САП вже соромно навіть детективам НАБУ", - написав він.


Адвокат зазначив, що рішення судді Солом'янського райсуду Києва Андрія Макухи про взяття під варту з можливою заставою в 80 млн гривень для голови наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Переломи буде оскаржено в Апеляційному суді Києва. "Оскільки є не просто бездоказовим, але і носить замовний характер", - додав він.

Черезов нагадав, що суддя Макуха знаходиться під слідством по двох кримінальних справах.

"Перша - про хабарництво, яке зараз на розгляді в Печерському районному суді Києва. Друга ініційована самим НАБУ і стосується винесення завідомо неправомірних рішень. А раніше під час Євромайдану Макуха брав участь у репресіях проти "майданівців". До Верховної Ради внесено подання про звільнення Макухи за порушення присяги. Однак НАБУ і САП все одно звертаються до одіозного судді-корупціонера для фабрикації справ. Клопотання про його відвід з перелічених вище підстав адвокати заявили, але прокурор був категорично проти", - підкреслив Черезов.

Він висловив надію, що в Апеляційному суді справу Переломи розглядатимуть судді, щодо яких немає кримінальних проваджень.

Адвокат підкреслив, що "Антикорупційна прокуратура за кілька днів судових засідань не надала жодних доказів зловживань або намірів втекти з боку Сергія Переломи і 1-го заступника директора ОПЗ Миколи Щурикова".

"Більше того, гучні звинувачення з боку САП були раніше спростовані перевіркою Державної фінансової інспекції. Навпаки - вона встановила ефективність роботи менеджменту ОПЗ. Показово, що у НАБУ і САП дані Держфінінспекції є, однак вони приховували їх від суду", - додав він.

"Під час судових засідань навіть детективам НАБУ, присутнім у залі суду було соромно за виступ заступника антикорупційного прокурора Кривенка. А другий прокурор після питань адвокатів різко "захворів" і на другий день навіть не прийшов на судове засідання. Підозру Сергію Переломі готували не детективи НАБУ, а слідчий САП", - вважає захисник.

Він висловив жаль, що "антикорупційна прокуратура стає інструментом боротьби за державну власність".

"САП влаштувала скандал навколо ОПЗ, щоб зірвати його приватизацію. І депутати, і експерти все частіше натякають, що зацікавленість у різкому зниженні вартості заводу і встановленні контролю над ОПЗ є у одеського губернатора Саакашвілі і його бізнес-партнерів. І заради цього готові кидати за грати кого завгодно", - вважає Черезов.