ua en ru

Єврозоні потрібні серйозні структурні зміни, - експерт

Єврозоні потрібні серйозні структурні зміни, вважає директор Лондонської школи економіки (LSE) Говард Девіс.
«Єврозоні потрібно працююча податкова угода, якої поки що немає, також необхідний внутрішній аналог МВФ, який би допомагав бідним країнам, ну і звичайно, потрібен фонд, який займався б проблемами банкрутуючих фінансових організацій, що ведуть свою діяльність на території всього союзу. Якщо всі ці три речі будуть втілені в життя, що вимагає зміни законодавства, все вийде. Вирішувати питання в міру їх надходження, щоразу підходячи до них по-новому, не так ефективно, тут потрібен системний підхід у довгостроковому періоді», - сказав Г.Девіс в інтерв'ю РБК daily.
Директор LSE переконаний, що ЄЦБ робить все можливе і не в його компетенції вирішувати бюджетні проблеми окремих країн. «ЄЦБ відмінно справлявся з проблемами ліквідності, особливо на початку кризи. Він став першим ЦБ, котрий усвідомив необхідність вливання ліквідності у фінансову систему, що і відбулося в серпні 2007 р., задовго до дій ФРС. І все ж таки його основним завданням залишається інфляція, він не повинен займатися бюджетним дефіцитом Греції або реформуванням банківської системи Ірландії. Це не його компетенція. Часом люди очікують від ЄЦБ занадто багато чого», - підкреслив економіст.
Він також висловив підтримку стимуляційної програмі QE2, запущеної ФРС США. «ФРС залишається єдиним інститутом, який щось робить. Тому критикувати його, коли інші не діють, неправильно... Економіка як і раніше слабка, безробіття високе, немає можливості підвищувати зарплати, Китай стає все більш конкурентоспроможним. Немає причин побоюватися інфляції в таких умовах», - заявив Г.Девіс.
При цьому, на його думку, однією з основних загроз світовій економіці є можлива валютна війна між країнами. «Абсолютно ясно, що американці і китайці несолідарні щодо валютних питань... Я впевнений, що курс юаня буде укріплений, це абсолютно логічно... На останньому саміті G20 у Сеулі стало зрозуміло, що це багатонаціональна проблема», - резюмував експерт.