ua en ru

Єврозоні слід рухатися шляхом створення "банківського союзу", - Єврокомісія

Єврозоні слід рухатися шляхом створення "банківського союзу" і розглянути питання прямої рекапіталізації банків за допомогою постійного стабілізаційного механізму ESM. Відповідні заклики Єврокомісії (ЄК) містяться в оприлюдненому сьогодні документі, присвяченому рекомендацій з економічної стратегії єврозони.

Запропоновані експертами Єврокомісії ініціативи могли б допомогти вирішити проблеми іспанського банківського сектора - ще одного хворого місця" (поряд з ситуацією в Греції) єврозони. Занепокоєння інвесторів щодо "здоров'я" іспанських банків і витрат, які доведеться понести державі у зв'язку з їх порятунком, сприяє подальшому зростанню вартості запозичень для країни на фінансовому ринку, ускладнюючи ситуацію на ринку суверенного боргу європейських держав.

Зокрема, інвестори побоюються, що ситуація з державними фінансами Іспанії може погіршитися і дійти до критичної позначки, якщо державі доведеться повною мірою взяти на себе вирішення проблеми рекапіталізації кредитних організацій. Додаткове навантаження на фінансову систему країни, що намагається скоротити дефіцит бюджету до прийнятних рівнів в період рецесії, може призвести до сумних наслідків. "Порочне коло", коли обтяжені боргами держави і "дихає на ладан" банківський сектор змушені поперемінно кредитувати один одного необхідно розірвати, впевнені експерти ЄК.
У зв'язку з цим ЄК наполягає на більшої інтеграції банківського сектора всередині єврозони. У разі створення "банківського союзу" вантаж надання допомоги які опинилися в складній ситуації кредитним організаціям розподілявся б на всіх учасників союзу. Ще однією важливою рекомендацією, яка могла б полегшити становище єврозони, на думку експертів ЄК, є пряме кредитування європейських банків за допомогою механізму ESM.

Зараз ESM, який почне функціонувати з липня 2012 р., не може кредитувати банки напряму. Кошти ESM виділяються виключно уряду країни, навіть якщо кінцева мета такого кредиту - рекапіталізація банків. Для того щоб змінити такий стан речей, необхідно внести поправки в існуючі пакти, що регламентують створення і функціонування ESM і вже ратифіковані окремими державами єврозони. Для цього буде потрібно час, якого просто немає, враховуючи швидкість розростання проблем в Іспанії. Крім того, серйозну опозицію дана ініціатива зустрічає Німеччини, яка категорично відкидає ідею прямого кредитування банківського сектора через ESM, в той час, як Іспанія наполягає на необхідності такої опції.
Раніше ЄК за підсумками аналізу процесу реформування в Іспанії повідомила, що, незважаючи на зусилля влади, стабілізація фінансового сектора країни все ще залишається під питанням, у зв'язку з чим кредитним організаціям необхідно продовжувати зміцнювати капітальну базу.