ua en ru

У Євросоюзі розглядають вихід Британії за "норвезьким сценарієм", - джерело

У Євросоюзі розглядають вихід Британії за "норвезьким сценарієм", - джерело Фото: ЄС розглядає варіанти Brexit

Це рішення принесе якомога менше незручностей для бізнесу по обидва боки Ла-Маншу

Керівництво Євросоюзу розглядає один з варіантів виходу Великобританії з об'єднання, в якому за основу прийняті відносини між ЄС і Норвегією. Такий варіант повинен зменшити взаємні збитки для бізнесу по обидва боки Ла-Маншу, передає видання Politico з посиланням на високопоставлені дипломатичні джерела.

В основі плану лежить модель взаємодії Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну та Швейцарії з ЄС, які не є членами союзу, але мають вільний доступ на його ринки капіталу, послуг і робочої сили.

Згідно цієї стратегії, спочатку Великобританія може стати членом Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA), до якої входять Норвегія, Ісландія, Швейцарія і Ліхтенштейн.

Цей крок дозволить Великобританії в майбутньому звернутися з проханням про прийом до Європейської економічної зони (EEA) і отримати вільний доступ до єдиного ринку Євросоюзу.

"Це тимчасове рішення, яке викличе якомога менше незручностей для бізнесу по обидва боки Ла-Маншу", - повідомив виданню європейський дипломат.

Відзначають, що цей план може бути відкинутий прихильниками Brexit, оскільки в цьому випадку Лондон повинен буде погодитися з чотирма основними свободами ЄС: вільним переміщенням товарів, послуг, капіталів і людей.

Нагадаємо, 5 квітня Європарламент ухвалив резолюцію щодо умов Brexit і затвердив умови для виходу Британії з Європейського союзу.