ua en ru

В Євросоюзі закликали поважати результати референдуму в Македонії

В Євросоюзі закликали поважати результати референдуму в Македонії Фото: референдум в Македонії (twitter.com/GeorgievskiB)

Єврокомісар очікує від політичних лідерів поваги до рішення громадян

Європейський союз (ЄС) закликає всі сторони поважати результати референдуму в Македонії про зміну назви країни. Про це написав єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Хан у своєму Twitter.

Зокрема, він привітав громадян, які голосували на референдумі і "використовували свої демократичні свободи".

"З дуже значним голосуванням "за" є широка підтримка угоди про зміну назви країни і євроатлантичного шляху", - написав Хан і зазначив, що очікує від політичних лідерів поваги до цього рішення.

"Я очікую, що вони його реалізують з вищим ступенем відповідальності і єдності всупереч всім лініям партій в інтересах країни", - додав він.

Зазначимо, в Македонії понад 90 % громадян підтримали зміну назви країни на референдумі.

За підтримку зміни назви країни на цей час проголосували 91,38 % учасників, проти були 5,63 %. Але явка склала лише 36,83 %, а для того, щоб референдум був визнаний чинним, у ньому мали взяти участь не менш ніж 50 % від усіх зареєстрованих виборців.

Як повідомляло РБК-Україна, в Македонії в 07:00 за місцевим часом почався референдум про перейменування країни. Виборчі дільниці будуть відкриті до 19:00 (20:00 за Києвом). У Македонії на референдумі з приводу перейменування країни надзвичайно низька явка громадян.станом на 15:00 явка склала 22,56%.

Раніше повідомлялося, що в Македонії намагалися знизити активність виборців на референдум по зміні назви.

До голосування президент країни Гьорге Іванов закликав бойкотувати референдум про зміну назви країни. Він назвав його "шкідливим та руйнівним для нації".