ua en ru

Євросоюз вводить антидемпінгові мита на імпорт сонячних батарей з Китаю

Євросоюз (ЄС) вводить тимчасові антидемпінгові мита на імпорт китайських сонячних батарей та їх основних компонентів - фотоелементів і полікремнієвих пластин. Про це сьогодні повідомила Єврокомісія - виконавчий орган ЄС.

У той же час Брюссель пішов назустріч китайській індустрії сонячних батарей і дав два місяці, перш ніж тарифні санкції наберуть повну силу. У китайських виробників і європейської влади є можливість за цей час виробити компромісне рішення.

Як повідомляється в прес-релізі Єврокомісії, тариф на імпорт сонячних батарей з Китаю спочатку складе 11,8% і вступить в дію 6 червня ц.р., проте після 6 серпня середній імпортний тариф підвищиться вже до 47,6%.

Проте якщо до початку грудня 2013 р. Китай і ЄС не домовляться про ціни на ввезені до Європи сонячні батареї, антидемпінгові мита будуть закріплені на 5 років.

"Єврокомісія знову заявляє про свою готовність до діалогу з китайськими експортерами та Торговою палатою КНР з метою знайти взаємоприйнятне рішення, яке дозволить відкликати тимчасові мита", - йдеться в повідомленні відомства.

Нагадаємо, в результаті розслідування, ініційованого у вересні 2012 р., Єврокомісія встановила, що китайські компанії реалізують сонячні батареї в Європі за цінами значно нижче "нормальної ринкової вартості", завдаючи істотної шкоди європейським виробникам сонячних батарей. Згідно з останніми наявними даними, в 2011 р. обсяг імпорту сонячних батарей та їх компонентів з Китаю до країн Євросоюзу досяг 21 млрд євро.

Спостерігачі вже називають торгову суперечку між Китаєм і ЄС з приводу сонячних батарей однією з найбільших за останні десятиліття.

Читайте також: Китай вважає, що єврозона повинна залишатися стабільною