ua en ru

Євросоюз урізає Туреччині мільярдні виплати на євроінтеграцію

Євросоюз урізає Туреччині мільярдні виплати на євроінтеграцію Фото: прапори ЄС і Туреччини

ЄС заблокує виплати по низці проектів, спрямованих на інтеграцію Туреччини до європростору

Європейський Союз вирішив заблокувати виплати по низці проектів, спрямованих на інтеграцію Туреччини до європейського простору. Про це заявив єврокомісар із питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан 11 березня, передає DW.

"Ми юридично зобов'язані співвіднести фінансову підтримку з тим прогресом, якого досягає країна. Негативні тенденції (в Туреччині - ред.) почалися ще до липневого путчу, вони суперечать не тільки стандартам ЄС, але і міжнародному праву", - заявив він.

Запланована фінансова допомога Туреччині з боку Євросоюзу в період із 2014 до 2020 року становить 4,45 мільярда євро. З цієї суми Брюссель станом на сьогодні перевів Анкарі 167 мільйонів євро.

Європейська фінансова допомога покликана допомогти Туреччині досягти необхідних стандартів для подальшої інтеграції країни в європейському просторі. Виплати прив'язані до конкретних проектів, найбільшим із яких є "Реформи з підготовки до членства в ЄС" - на ці цілі Євросоюз збирався виділити 1,58 млрд євро.

Однак "Туреччина рухається не в бік Європи, а в протилежному напрямку", констатував Хан, що, за його словами, не може не спричинити за собою наслідків.

Гроші повинні "відкрити двері в Європу, а не служити протилежним цілям", заявив і єврокомісар з цифрової економіки та суспільству Гюнтер Еттінгер.

Повної ясності щодо того, які саме виплати і на який термін заморожує Брюссель, поки немає. Можливо, рішення буде ухвалено на найближчій зустрічі глав МЗС ЄС. Водночас Євросоюз не перериває діалогу з Анкарою і бажає допомогти Туреччині в побудові правової держави. Однак, як зазначив Хан, "переговори про вступ Туреччини в ЄС фактично зупинено".

Нагадаємо, раніше ООН звинуватила Туреччину у систематичних порушеннях прав людини у результаті бойових дій проти загонів Робочої партії Курдистану на південному сході країни.