ua en ru

Євросоюз протягом 5 років буде збільшувати квоти для українських товарів, - МінАП

Євросоюз протягом 5 років буде збільшувати квоти для українських товарів, - МінАП Фото: Ольга Трофимцева (minagro.gov.ua)

Позиції будуть збільшуватися в середньому на 10% в рік

Імпортні тарифні квоти Європейського Союзу будуть планово збільшуватися для 18 українських товарних груп протягом 5 років. Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, передає прес-служба Мінагрополітики.

"Як вже добре відомо, з 1 жовтня 2017 набрав чинності регламент 2017/1566 ЄС про надання Україні додаткових торгових преференцій. Згідно з документом, додаткові квоти вже діють на 5 позицій українських агротоварів: мед, виноградний сік, ячмінна крупа і борошно, оброблені томати, овес. А з 1 січня 2018 також почнуть діяти додаткові преференції на пшеницю, кукурудзу і ячмінь", - підкреслила Трофімцева.

За її словами, ці позиції будуть збільшуватися одноразово протягом п'яти років, в середньому на 10% в рік.

"Наприклад, у 2016 році розмір квоти на українське м'ясо птиці становив 16 тис. тонн, а в 2017 році він зріс до 16,8 тис. тонн, в 2018 році розмір тарифної квоти буде вже на рівні 17,6 тис. тонн", - зазначила Трофімцева.

Вона додала, що обсяги торговельних преференцій будуть збільшуватися на баранину, ячмінну крупу та борошно, оброблений крохмаль, виноградний та яблучний соки, мед, яйця та іншу продукцію.

Нагадаємо, що 1 жовтня 2017 року, вступили в силу нові торговельні преференції Європейського Союзу для України. Тепер експорт з України в Євросоюз більшості видів сільськогосподарської продукції буде проходити без застосування митних зборів.