ua en ru

Євросоюз зняв санкції з закупівель російського палива для польоту на Марс

Євросоюз зняв санкції з закупівель російського палива для польоту на Марс Фото: Євросоюз (European Union 2015 - European Parliament)

ЄС частково зняв санкції з закупівлі і доставки гідразину

Рада Європейського союзу частково зняла обмеження на закупівлі в Росії палива для польоту на Марс. Відповідне рішення опубліковано в офіційному журналі Євросоюзу.

Повідомляється, що зі списку санкцій виведено операції по закупівлі гідразину, який використовується в якості палива при реалізації другого етапу російсько-європейського проекту ExoMars. Зокрема, заборона знімається з закупівлі і доставки гідразину для двох модулів в рамках космічної місії.

В документі зазначено, що будь-яка пов'язана з закупівлею гідразину технічна або фінансова допомога надається російським компаніям після схвалення компетентними органами.

Зазначимо, проект ExoMars реалізується в рамках угоди між Роскосмосом і Європейським космічним агентством (ЄКА), підписаної в березні 2013 року. У рамках другого етапу проекту в 2020 році на Марс планують доставити марсохід з комплексом апаратури для вивчення поверхні і атмосфери планети.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що секторальні санкції США проти Росії вступили в силу. Мова йде про санкції в енергетичному та банківському секторах.