ua en ru

Євросоюз розглядає розширення дипломатичних санкцій проти РФ

Євросоюз розглядає розширення дипломатичних санкцій проти РФ Фото: санкції ЄС щодо РФ можуть посилити

Є ймовірність розширення "чорного списку" людей, яким буде заборонено в’їзд до ЄС

У Європейському Союзі тривають дискусії над посиленням санкцій стосовно Росії у зв’язку з її діями в Сирії. Поки що євросоюзні держави не мають спільної позиції, передає "Польське радіо".

У дискусіях прозвучали ідеї посилення проти Росії дипломатичних санкцій, тобто розширення "чорного списку" людей, яким буде заборонено в’їзд до ЄС, а їхні фінансові активи у Європі буде заблоковано. Такої думки дотримуються, зокрема, Німеччина та Великобританія.

Є також пропозиція посилення заборони щодо експорту до Росії технологій, які можуть бути використані до конструкції озброєння. Але з неофіційних джерел польське видання дізналося, що таке обмеження є малореальним, оскільки країни ЄС не досягли одностайності.

Тон дискусії змінився теж після сирійських бомбардувань. Ще донедавна були сумніви, чи Євросоюзу вдасться дійти згоди у питанні продовження теперішніх економічних санкцій, які впроваджено у зв’язку з агресією РФ в Україні. Дія обмежень має завершитися наприкінці січня 2017 року, а кілька країн (Італія, Угорщина, Греція та Кіпр) схилялися до думки, що слід полегшити або скасувати санкції.

"Тепер, у контексті того, що відбувається в Сирії, ці держави втратили аргументи на користь поліпшення взаємин із Росією", - так коментують євросоюзні чиновники.

Нагадаємо, раніше президент Франції Франсуа Олланд розкритикував політику Росії в Україні і пригрозив новими санкціями.