ua en ru

Проект Євросоюзу з підтримки НКРЕКП завершився

Проект Євросоюзу з підтримки НКРЕКП завершився Фото: НКРЕКП (прес-служба КМОППОіНУ)

Двроічний проект стартував у 2016 році

Дворічнй проект Європейського союзу у рамках пакета проектів Twinning щодо підтримки Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, у процесі реформування ринку електроенергії завершився. Офіційне закриття проекту відбулося сьогодні, 15 лютого, передає прес-служба представництва ЄС в Україні.

"Реформування ринку електроенергії в Україні - ключове завдання. Без функціонального і незалежного регулятора ця реформа не спрацює. Мета даного проекту полягала у підтримці українського регулятора в процесі реформи, щоб забезпечити впровадження в Україні кращої практики ЄС. На жаль, через затримки у прийнятті закону про ринку електричної енергії та зволікання з реалізацією закону про регулювання у сфері енергетики, проект Твіннінг був змушений змінити свій робочий план", - заявив керівник відділу програм допомоги "Економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище" представництва ЄС в Україні Йоганнес Баур.

За його словами, в результаті затримок у прийнятті закону потенціал цього проекту так і не вдалося використати повністю. Зазначимо, в рамках проекту партнери спільно працювали над впровадженням в Україні вільного доступу третіх сторін до електричних мереж, над поліпшенням конкуренції шляхом розукрупнення електророзподільних компаній, а також над забезпеченням регулятором захисту прав споживачів. Проект реалізовувався за допомогою Словаччини.

Проекти Твіннінг, що фінансуються ЄС, об’єднують українські державні органи та органи держав-членів ЄС для обміну досвідом та найкращими практиками.
Даний проект Твіннінг у сфері електричної енергії реалізовувався в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з використанням досвіду Словацької Республіки, а також досвіду інших держав-членів ЄС з Вишеградської групи: Польщі, Чеської Республіки та Угорщини. Проект тривав 2 роки.

Цей проект є частиною ініціативи EU4Energy, яка підтримує країни Східного партнерства у покращенні енергозабезпечення, енергетичної безпеки та взаємозв'язків, а також у просуванні енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії. Ця ініціатива охоплює Вірменію, Азербайджан, Білорусь, Грузію, Республіку Молдова та Україну. Вона реалізується через фінансування проектів і програм, що допомагають реформувати енергетичні ринки та зменшити національну енергозалежність та споживання. У довгостроковій перспективі це зробить енергопостачання більш надійним, прозорим та доступним, і, таким чином, зменшить енергетичну бідність та рахунки за енергію як для громадян, так і для приватного сектору.

В секторі енергетики Україна взяла на себе зобов’язання прийняти Директиву ЄС з електричної енергії 2009/72/EC, яка є частиною так званого "Третього енергетичного пакету ЄС", через приєднання до Договору про заснування Енергетичного співтовариства та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Прийняття цієї Директиви ЄС має призвести до ефективної та регульованої конкуренції на ринку електричної енергії та інших найкращих пропозицій для споживачів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман може попросити Раду дозволити йому впливати на НКРЕКП.

"Є проблеми із забезпеченням необхідних рішень регулятором, але я думаю, що ми знайдемо рішення. Якщо потрібно - буду звертатися до українського парламенту для ухвалення необхідних змін до законодавства, які дадуть мені можливість впливати на цей процес", - заявив Гройсман.